UNIZO Vlaams-Brabant organiseerde een speeddate tussen ondernemers en de politieke kopstukken van de provincie. De centrale vraag: wat willen politici veranderen om een meer ondernemersvriendelijk klimaat te krijgen. De antwoorden vind je hieronder 👇

Reacties uit het Vlaams Parlement

"Hoe wil u ondernemers ondersteunen bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen?"

De oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat Europa, België en Vlaanderen nog meer moeten doen om de energietransitie naar een koolstofneutrale samenleving te bevorderen. Hoe kunnen ondernemers ondersteund worden om de klimaatdoelstellingen te realiseren? 

Aan het woord: Ben Weyts (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld),  Peter Van Rompuy (cd&v), Aimen Horch (Groen), Bruno Tobback (Vooruit), Jan Busselen (PVDA) en Frédéric Erens (Vlaams Belang)

"Hoe ontwarren we de verkeersknoop in Vlaams-Brabant en wat zijn de missing links?"

Wegen, fietssnelwegen, kanalen, treinverbindingen... ze zijn cruciaal om goederen te kunnen leveren, om klanten te bereiken of voor medewerkers om op het werk te geraken. Wat zijn de belangrijke ingrepen voor een vlotte mobiliteit in Vlaams-Brabant? 

Welke cruciale verkeersverbindingen ontbreken er vandaag nog in Vlaams-Brabant en moeten zo snel mogelijk worden aangepakt? 

"Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven die groeien niet moeten uitwijken naar andere provincies of gewesten?"

In Vlaams-Brabant is de ruimte om te ondernemen schaars. Daarnaast zorgen starre bouwvoorschriften en lange vergunningsprocedures voor bijkomende onzekerheid. De vraag naar betaalbare locaties blijft hoog. 

Hoe voorkomen we dat bedrijven moeten uitwijken?

“Als u ondernemer zou worden, wat zou u dan doen?” 

Wij wilden weten wat onze Vlaamse lijsttrekkers zouden doen, mochten ze nooit in de politiek gestapt zijn. De antwoorden waren verrassend! 

Reacties uit de Kamer

"Hoe krijgen we meer mensen aan het werk en waar vinden we ze?” 

De arbeidsmarkt kraakt. Er zijn nog steeds ontzettend veel vacatures, maar onvoldoende (potentiële) werknemers om ze allemaal op te vullen. Welke oplossing heeft de politici voor ogen?

Aan het woord: Dieter Van Besien (Groen), Sammy Mahdi (cd&v), Jan Busselen (PVDA), Kurt Moons (Vlaams Belang), Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Irina De Knop (Open Vld)

“Hoe kunnen we de zware administratieve lasten voor ondernemers vereenvoudigen?” 

Door de zware administratieve lasten kunnen ondernemers minder energie steken in hun zaak. Hoe gaan onze politici de zware administratieve lasten voor ondernemers vereenvoudigen?

Is een vereenvoudiging van het arbeidsrecht een optie? Of zou elke euro extra nieuwe lasten gecompenseerd kunnen worden door minstens drie euro aan vermindering van de bestaande lasten?

“Hoe wilt u de belastingdruk voor Vlaams-Brabantse zelfstandigen en kmo’s verlagen?” 

Voor UNIZO is het duidelijk: minder belastingen voor wie werkt en onderneemt. Wij vragen: 

  • Efficiëntere en minder lopende uitgaven  
  • Ondernemersaftrek van 20% 
  • Hervorming van de schijven in de personenbelasting 
  • Stop de wildgroei aan lokale belastingen

“Als u ondernemer zou worden, wat zou u dan doen?” 

Wij wilden weten wat onze Federale lijsttrekkers zouden doen, mochten ze nooit in de politiek gestapt zijn. De antwoorden waren verrassend! 

Meer weten over ons memorandum 'Krachtwerk'?