Elk jaar opnieuw wagen duizenden starters de sprong naar het ondernemerschap. 
Die permanente instroom pompt vers bloed in onze economie, zodat we ook morgen de welvaart kunnen blijven oogsten die ondernemers elke dag opnieuw voor ons zaaien.

Als een vorm van applaus, maar ook als sensibiliseringscampagne naar de brede samenleving toe, organiseert UNIZO de verkiezing van de Starter van het Jaar

UNIZO Limburg reikte donderdag de prijs voor Limburgse ‘starter van het jaar’ uit aan Miek Schelfhout van Striped Studios. 

De 25-jarige Miek Schelfhout, een gedreven onderneemster met een passie voor mode en duurzaamheid, heeft haar lang gekoesterde droom waargemaakt met de lancering van haar eigen streetstyle kledingmerk, STRIPED STUDIOS.

Na het middelbaar ging Miek rechtspraktijk studeren waarbij ze in haar laatste jaar in bijberoep LILALICIOUS, handgemaakte sieraden,  opstartte. Dat ontstond door corona, ze werkte toen naast haar full-time job enkele avonden per week in een horecazaak. Die moesten noodgedwongen sluiten en de verveling sloeg toe. Met dit bijberoep wou ze van A-Z leren hoe marketing, social media marketing, influencers, een webshop, boekhouding, etc. werkte zodat als ze ooit toch haar kledingmerk zou starten, ze al een goede basis had. Ze was zichzelf dus aan het klaarstomen voor haar grote droom!

Na jarenlang te hebben gewerkt in het familiebedrijf JM Construct, besloot Miek zich in 2023 volledig te richten op haar eigen onderneming. Het avontuur begon met de opening van een eigen winkel in Hasselt, waar Striped Studios nu zijn thuis heeft gevonden. Miek's toewijding aan duurzaamheid komt tot uiting in elk aspect van haar merk, van het zorgvuldig selecteren van materialen tot het productieproces zelf. 

“Ik hou van unieke cut-outs, oversized fitted blazers, baggy broeken, funky sieraden. De liefde en creativiteit voor “streetwear” heb ik verwerkt in mijn eigen streetstyle label STRIPED STUDIOS, waarvoor ik de collecties zelf ontwerp. Ik ben het label heel bewust gestart met een hoge focus op duurzaamheid waaronder ook kwaliteit hangt. Ik kies voor hoge kwaliteit stoffen, produceer in Portugal en ben momenteel opties aan het zoeken voor ondersteunende productie in België. Daarnaast ben ik vanuit een passie en hobby voor het vinden van unieke vintage- en tweedehands stukken gestart met het upcyclen van kwalitatieve mannenblazers. Ik maak hiervan one of a kind stuks met unieke details. Tot slot zal ik dit jaar ook meer en meer gebruik maken van deadstock stoffen om de fashion footprint van STRIPED STUDIOS zo laag als mogelijk te houden.” zegt Miek.

Miek is trots en dankbaar dat ze haar grootste droom heeft kunnen verwezenlijken en kijkt uit naar de toekomst van Striped Studios. De lancering van het merk markeert een nieuw hoofdstuk in haar ondernemersreis en belooft unieke, duurzame en stijlvolle mode voor de trendy consument.
 
Een verhaal dat tot de verbeelding spreekt en dat UNIZO nu beloont met de award voor ‘Starter van het jaar’. Eva Reggers, ondernemersadviseur bij UNIZO Limburg: “Miek wist de jury over de volledige lijn te overtuigen met haar ondernemersverhaal. Haar ondernemers goesting spat er vanaf! Het ondernemerschap is haar letterlijk met de paplepel ingegeven.
Haar grote zin voor creativiteit, duurzaamheid en neus voor creatie komt tot uiting in haar uniek concept. Duurzaamheid staat centraal in Miek's visie. Ze gebruikt hoogwaardige materialen, werkt voor de productie samen met een duurzaam atelier in Portugal, maakt gebruik van deadstock stoffen en omarmt upcycling. Haar collecties bestaan uit unieke stukken in limited editions. 

“In 2023 telde Limburg 8.704 starters”, weet Eva Reggers. “Dat is een kleine daling van 2.3% ten opzichte van 2022, maar in vergelijking met alle jaren ervoor is dat nog steeds erg goed. We merken trouwens op onze startersactiviteiten dat het enthousiasme om ondernemer te worden nog steeds groot is en we organiseren dan ook een brede waaier aan events. 

Zo slaan we op 14 maart de handen in elkaar met VAKlab (Bokrijk) en organiseren we een inspiratiecafé waar ondernemers hun ervaringen en tips delen. 20 maart inspiratiecafé ism Pitch Please, Made in Limburg en Ustart en de 4 onderwijsinstellingen. Op 27 februari is er dan weer een heuse startersroadshow met adviesmarkt in C-Mine Genk.  Starters die op zoek zijn naar gericht en persoonlijk advies, begeleiden we dan weer via persoonlijke één-op-ééntrajecten die we volledig op maat uitwerken. Er is dus voor elke starter wel iets”, lacht Eva Reggers. 

Eva Reggers
Eva Reggers
Ondernemersbegeleiding: manager/adviseur
Vicky Thoelen
PR & Communicatie, Events: manager