UNIZO komt op voor alle ondernemers in Denderleeuw

Samen met een aantal geëngageerde ondernemers hebben UNIZO Denderleeuw en de Raad voor Lokale Economie Denderleeuw vijf concrete prioriteiten bepaald waar het beleid zeker moet op inzetten na de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024. Die datum lijkt nog ver weg, maar als we een ondernemersvriendelijk beleid willen na de verkiezingen, moeten we nu onze wensen kenbaar maken.  

UNIZO Denderleeuw en de Raad voor Lokale Economie vragen aan de kandidaten om Denderleeuw en deelgemeentes Iddergem en Welle ondernemersvriendelijk te maken door op onderstaande zaken in te zetten. 

 

De vijf prioriteiten

1. Geef iedere nieuwe ondernemer een warm onthaal en blijf gevestigde ondernemers steunen  

UNIZO Denderleeuw en De Raad Lokale Economie organiseren jaarlijks met de steun van de gemeente een moment om de nieuwe ondernemers die dat jaar gestart zijn, te verwelkomen. Op de Dag van de Ondernemer vieren we de gevestigde ondernemers. We vragen dat deze steun van de gemeente behouden blijft.   

We bevelen de gemeente aan om een brief te sturen naar elke nieuwe ondernemer. Naast een algemene toelichting van de diensten van de gemeente, vragen we dat ook UNIZO Denderleeuw en de Raad Lokale Economie in deze brief worden voorgesteld.  

2. Ga voor een oprichting van het Huis van de Ondernemer  

In de vorige legislatuur werd de oprichting van Het Huis van de Ondernemer beloofd. Dit is nog steeds een belangrijke vraag van UNIZO. Ondernemers verwachten in dit Huis terecht te kunnen voor informatie over ondernemen, met een specifieke dienstverlening rond waar te ondernemen in Denderleeuw, Iddergem en Welle (panden en gronden). De dienstverlening aan de ondernemer moet vlot, duidelijk, transparant en informatief zijn. Ook starters moeten hier terecht kunnen voor een eerste advies. Dit pand kan ook dienen als pop-up locatie om gewenste functies in de gemeente aan te trekken. 

3. Koop maximaal lokaal, zeker als gemeente

Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, verzamel de adressen van de ondernemers in een database, maak gebruik van Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een sessie “Zakendoen met de Gemeente” in samenwerking met UNIZO.  

4. Maak de kernen van Denderleeuw, Iddergem en Welle aantrekkelijk en beter bereikbaar 

Ondernemers vragen een betere bereikbaarheid van Denderleeuw, Iddergem en Welle, met zowel aandacht voor ingaand en uitgaand verkeer als een duidelijke signalisatie naar de verschillende centra, een blauwe zone waar klanten voldoende lang kunnen parkeren zonder dat bewoners (met bewonerskaarten) deze plaatsen innemen. Als de klanten al hun weg vinden naar het centrum, dan is parkeren in de nabijheid van de winkel nu nog al te vaak een uitdaging.  

De aantrekkingskracht van onze gemeente moet vergroten zodat bijvoorbeeld pendelaars ook terugkerende klanten worden. Streef ernaar dat Denderleeuw, Iddergem en Welle aantrekkelijk zijn voor doelgerichte shoppers en niet alleen voor voorbijgangers.  

5. Schaf de belasting op drukwerk af   

De belasting op drukwerk is nefast voor kleine ondernemers die deze vorm van publiciteit nodig hebben om hun klanten te bereiken. Indien het afschaffen onmogelijk is, ga dan voor een belastingreglement waarbij lokale ondernemers vrijgesteld worden of waarbij beperkte oplages of formaten uitgezonderd worden. UNIZO en de Raad Lokale Economie gaan hierover graag in gesprek.   

Downloads

Wil jij je zelf ook inzetten voor een ondernemersvriendelijk beleid in Denderleeuw, Iddergem of Welle? Dat kan!  

  1. 🖨️ Download hieronder een printbare versie van de lokale prioriteiten. Je kan deze lijst zichtbaar maken in je zaak of op sociale media.

  1. 🖊️ Wil je nog iets toevoegen in eigen naam? Dan kan je een affiche downloaden waar je zelf een punt aan kan toevoegen.

  1. 🗳️ Zoals je misschien wel weet, is er geen opkomstplicht meer voor de lokale verkiezingen in oktober 2024, maar jouw stem telt weldegelijk.
    Ga dus zeker ondernemend stemmen. 

 

UNIZO komt op voor alle ondernemers

Bovenstaande prioriteiten zijn tot stand gekomen in overleg met ondernemers uit Denderleeuw, Iddergem en Welle. Daarnaast heeft UNIZO ook zeven speerpunten opgesteld die de basis vormen voor een ondernemersvriendelijk beleid.

Verdiep je in deze speerpunten en vind inspiratie in de tientallen goede praktijkvoorbeelden.

Lees meer over UNIZO komt op

Nieuws van UNIZO Denderleeuw

Bestuurders

Michèle Van Der Waerden
Voorzitter
An De May
Bestuurder
Wendy Michiels
Bestuurder
Jürgen Sonck
Bestuurder
Fanuel Dewever
Bestuurder
Christoph Sunaert
Bestuurder
Jonas Scheerlinck
KBC Bank Denderleeuw
Bestuurder
Yves Nevens
Bestuurder
Effectieve vertegenwoordiger Lok. Econ. DENDERLEEUW
Effectieve vertegenwoordiger GECORO DENDERLEEUW
Stijn Van Der Weeën
Secretaris
Effectieve vertegenwoordiger Lok. Econ. DENDERLEEUW
Effectieve vertegenwoordiger GECORO DENDERLEEUW
Hans Meganck
Penningmeester
Effectieve vertegenwoordiger Lok. Econ. DENDERLEEUW
Effectieve vertegenwoordiger GECORO DENDERLEEUW

Vragen aan UNIZO Denderleeuw

Ben jij een geëngageerde ondernemer?

Via onze ondernemersverenigingen maak je het verschil voor de lokale economie en heb je impact op het beleid. Je komt terecht in een hechte groep van zelfstandige ondernemers en maakt meteen deel uit van de UNIZO-organisatie.

UNIZO telt 250 lokale verenigingen