Beter een goede buur dan een verre vriend! Het is een oud spreekwoord, maar wanneer je kijkt naar de Belgische handel is dit spreekwoord zeker van toepassing. België is een van de meest open economieën ter wereld dankzij de strategische ligging, hoogopgeleide bevolking en topondernemers.

Bij internationale handel denk je al vaak aan thee uit Thailand, soja uit Brazilië of kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Allemaal producten die je regelmatig terugvindt in onze supermarkten, maar toch zijn dit verre van de belangrijkste producten die we importeren of de belangrijkste markten voor onze Belgische producten. Van januari tot september 2022 was 77,3% van alle uitvoer uit België bestemd voor Europese landen, terwijl maar 8,7% bestemd is voor de Aziatische markt en 8,5% voor de Amerikaanse markt. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Buitenlandse Handel (zie hieronder). 

Het aandeel van de Europese landen in onze export is dus enorm. Zoom je nog dieper in op Europa, dan zie je dat de buurlanden een groot aandeel hebben in die 77,3%. Duistland is de grootste klant van ons land, met een aandeel van 21,7% ter waarde van 97403 miljoen euro. Daarna komen Nederland met 14,1% en Frankrijk met 13,1%. Maak maar eens de rekensom en zie je dat dit goed is voor 48,9% of bijna de helft van de volledige Belgische export! Zelfs het aandeel van buurland Luxemburg mag je niet onderschatten. Het Groothertogdom importeert voor 6604 miljoen euro uit België. Ook aan de importzijde hebben we veel te danken aan de buurlanden, zoals je kan zien op de figuur hieronder. Hier is het een ander buurland dan Duitsland dat de kroon spant, namelijk Nederland. We importeren 17,9% van alle goederen uit onze noorderbuur, goed voor 80963 miljoen euro. Daarna komen opnieuw Duitsland met 12,5% en Frankrijk met 8,9%. Dit is opnieuw goed voor een totaal van 39,3% van alle import. De top drie sectoren bij import en export zijn telkens dezelfde: op één staat de chemische sector, op twee de minerale producten en de derde grootste sector zijn de machines en apparatuur. Deze cijfers bevestigen dus heel sterkt het spreekwoord: beter een goede buur dan een verre vriend! 

Meer info: 

Nuttig voor jou