De finalistes van de 24ste editie WOMED Award voor ‘Onderneemster en Belofte van het Jaar’ zijn bekend

Markant vzw, UNIZO en het Agentschap Innoveren en Ondernemen bekronen inspirerend ondernemerschap van gedreven vrouwen met de WOMED Award. Elk jaar wordt de ‘Onderneemster van het Jaar’ én de ‘Belofte van het Jaar’ gekozen. De WOMED Award 2022 wordt uitgereikt op 8 maart 2023. De jury van de WOMED Award maakt op 16 januari alvast de finalistes bekend. Wie worden uiteindelijk de onderneemsters van het jaar 2022?  Dat wordt voor een stuk bepaald door een publieksstemming. Stemmen kan tot en met 8 februari via www.womedaward.be.

De WOMED Award is een bekroning voor de leading lady’s in ondernemerschap. De naam van de award staat voor WOMen in Enterprise and Development. Met deze willen de initiatiefnemers inspirerend vrouwelijk ondernemerschap belonen en ook andere vrouwen aanzetten om de sprong naar een eigen zaak te wagen.

De jury van de WOMED Award maakt op 16 januari de acht finalistes bekend:

- 3 straffe onderneemsters voor de WOMED Award, de titel van ‘Onderneemster van het Jaar’.
Dit zijn ambitieuze, vrouwelijke ondernemers die minimum 5 jaar zelfstandige zijn in hoofdberoep en die ondernemen in Vlaanderen.

- 5 startende en veelbelovende onderneemsters voor de ‘Belofte van het Jaar’. Dit zijn starters die minimum 1 jaar en maximum 5 jaar ervaring hebben als zelfstandige in hoofdberoep.

Beide winnaars krijgen de kans om in de 12 maanden volgend op de verkiezing, actief de rol van ambassadeur voor het vrouwelijk ondernemerschap op zich te nemen. 

De uiteindelijke winnaars worden gekozen door de jury én een publieksstemming, die nog tot en met 8 februari loopt op www.womedaward.be. De live-uitreiking van deze 24ste WOMED Award vindt plaats op 8 maart 2023 in het KBC-auditorium in Brussel.

Caroline Van der Perre – RAFF Plastics  

RAFF Plastics is een familiaal recyclagebedrijf voor plastiek afval met meer dan 45 jaar ervaring. Ze kopen afval, vooral post consumer (bijvoorbeeld uit de PMD-zak), binnen de Benelux, het VK, Duitsland en Frankrijk. Dat wordt gerecycleerd en geleverd aan voornamelijk drie kunststofverwerkende industrieën: verpakkingen (plooiboxen, pallets ...), tuinbouw (plantentrays, bloempotten, …) en huishouden (wasmanden, emmers ...). Zaakvoerster Caroline Van der Perre droomt ervan om in de toekomst afval uit de oceaan te verwerken tot bruikbare grondstoffen. Alle transport gebeurt via een eigen firma Carotrans, logistiek is de eerste liefde van Caroline.  Door afval een nieuw leven te geven, zorgt RAFF Plastics niet alleen voor het verminderen van de CO² uitstoot, maar ook voor een betere wereld. 

www.raffplastics.be  

 

Elke Geraerts – Better Minds at Work


De combinatie van een grenzeloze nieuwsgierigheid en een passie voor mensen leidde bij Elke al vroeg tot een bloeiende academische carrière. Als doctor in de psychologie bekleedde ze posities aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Gedreven door het verlangen om nieuwe inzichten uit de wetenschap om te zetten naar succesvolle businessconcepten, richtte Elke in 2014 Better Minds at Work op. Sindsdien helpt dit internationale consultancybedrijf organisaties te floreren tegen de achtergrond van een alsmaar veeleisender bedrijfslandschap.

Better Minds at Work biedt trainingen en coaching aan rond leiderschap, talentontwikkeling en mentaal welzijn. Daarnaast zijn ze een volwaardige partner voor het creëren en uitrollen van een HR-beleid.  Met een team van 70 experten ontzorgen ze organisaties in binnen- en buitenland.

www.bettermindsatwork.com

 

Ine Meeussen – Ufinity


Ine Meeussen is een gepassioneerd ondernemer en nog elke dag een vat vol energie. In 2008 ruilde ze haar vaste job in voor een job als freelancer, om twee jaar later – in 2010 – haar bedrijf Ufinity op te richten. Intussen bezorgde Ufinity al honderden financials een nieuwe uitdaging en werken ze met een 50-tal consultants op projecten.

De klanten zijn grote en middelgrote bedrijven in uiteenlopende sectoren, verspreid over Vlaanderen & Brussel. De specialisatie is accounting, controlling, (business) analyse, taks & treasury. Ufinity helpt de CFO met de meest complexe vraagstukken op vlak van HR én financiële processen. Creativiteit, persoonlijkheid en authenticiteit staan hierbij centraal. 

www.ufinity.be

 

 

De vijf provinciale genomineerden in de categorie ‘Belofte van het jaar’ zijn:

 

Emma Callens – EMC Greenroofs – West-Vlaanderen


Na haar studies KMO-management en master in Handelswetenschappen startte Emma in 2018 haar bedrijf op. EMC Greenroofs is gespecialiseerd in het ontwerp, advies, aanleg én onderhoud van groendaken en daktuinen. Het perfecte antwoord op de uitdagingen rond verstedelijking en de klimaatproblematiek.

Groendaken en daktuinen helpen de beschikbare ruimte in de stad beter te benutten en worden steeds belangrijker door hun functie als waterbuffer en warmteschild. Na de start met 2 mensen, telt het bedrijf vandaag 13 medewerkers. Mét de ambitie om verder te groeien.

www.emcgreenroofs.be

 

Hilde Gos – IceLab NiceCream Creations - Antwerpen


IceLab NiceCream Creations is het allereerste ijssalon in de Benelux dat 100% plantaardige, huisbereide producten aanbiedt.  Heerlijke, Italiaanse gelato gemaakt met liefde voor mensen, dieren en de planeet. Bij IceLab kunnen alle ijsjesliefhebbers genieten van een heerlijk bolleke magie, dus ook diegenen met voedselintoleranties en -allergieën. Voor de viervoeters zijn er lekkere, suikervrije hondenijsjes. 

Zaakvoerster Hilde Gos gebruikt natuurlijke, pure en zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Kleurstoffen of smaakversterkers zijn uit den boze. Smeuïg vegan roomijs om van te blijven genieten dus. Ze zet volop in op duurzaamheid en kiest maximaal voor composteerbare, recycleerbare, vegan verpakkingen en andere materialen. 

www.icelab.be 

 

Liesbeth Dupon – KiddoTravel  – Vlaams-Brabant

Liesbeth is moeder van drie zonen en heeft een bijzonder grote passie voor reizen. Uit die die passie is KiddoTravel geboren: een reisorganisatie met online platform waarmee families met kinderen met thematische bouwstenen een eigen rondreis kunnen bouwen naar een tiental bestemmingen.

De focus ligt 100% op experience travel: met supersteps de Tafelberg af, kajakken in de Everglades tussen alligators, of met honden truffels zoeken in Kroatië. Je kiest de ervaringen, stopt ze in je winkelmand en KiddoTravel doet de rest. Ze bouwen de ultieme gepersonaliseerde droomreis, die je samen met je kinderen kan beleven.

www.kiddotravel.be

 

Sanne Schrooten – SUPURA – Limburg


De Limburgse Sanne staat intussen al meer dan twee jaar aan het roer bij haar bedrijf SUPURA (cosmetics and beautymachines), maar haar ondernemersverhaal startte al veel vroeger. Van verschillende ondernemingswedstrijden op haar achttiende, tussenstops in Shanghai en Dubai waar ze de knepen van business development leerde, tot het oprichten van haar eigen bedrijf. Ze startte in volle lockdown, maar toch ging ze meteen all-in. Er kwam de verkoop van beautymachines bij en begin 2022 startte ze met innovatieve lasermachines en optimalisatie.

Vandaag runt ze een groothandel in professionele cosmetica en beautymachines voor schoonheidsspecialisten. Sanne doet import van nieuwe technologieën, geeft opleidingen en biedt haar klanten advies en begeleiding om te groeien.

www.supura.be

 

 

Maura Nachtergaele – Payflip – Oost-Vlaanderen


Maura Nachtergaele streeft ernaar om met Payflip de "Netflix onder de verloning" te worden. Werknemers krijgen via Payflip meer zeggenschap over hun loonpakket en kunnen zélf kiezen hoe ze het willen invullen. In de ‘war for talent’ hebben kmo’s immers meer dan ooit nood aan een aantrekkelijke loonvisie als effectief wapen om goede werkkrachten aan boord te halen.

Door de doorgedreven digitalisering van de verloningsprocessen en integraties met leveranciers van benefits, blijven de prijzen betaalbaar voor kmo’s. Bij de opstart van het concept maakten Maura en haar collega’s gebruik van het acceleratorprogramma van Start it @KBC en imec.istart.

www.payflip.be

 

Kijk voor meer details over de kandidaten én het stemformulier op www.womedaward.be 

 

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen. Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en haar partners willen u daarbij ondersteunen. Ontdek ze allemaal op www.sterkondernemen.be. #sterkondernemen. 


 

Markant vzw is een netwerk van zo’n 22.000 actieve en ondernemende vrouwen en biedt inspirerende activiteiten aan via een professioneel netwerk Artemis en een socio-cultureel netwerk Markant. Leden van Artemis maken deel uit van een sterk en inspirerend netwerk van vrouwelijke professionals waarbij ze regionaal én nationaal interessante contacten leggen. Markant geeft vrouwen een andere dimensie aan hun vrije tijd onder de noemer ‘ontdek, beleef en geniet’.
Meer info op www.artemis.be en www.markantvzw.be