Het is dag op dag één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Bij de getroffen bevolking blijf de nood aan basisgoederen groot. De Vlaamse regering, de steden en gemeenten, acht organisaties waaronder UNIZO en Rode Kruis-Vlaanderen slaan daarom de handen in elkaar en zetten een gerichte inzamelactie op poten. 

Voor Vlaams Ministerpresident Jan Jambon en Vlaams Minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers toont deze actie de ongelooflijke solidariteit aan die in Vlaanderen leeft: De Oekraïense bevolking levert al meer dan een jaar een ongelooflijk dappere strijd. Met deze inzamelactie tonen het Vlaamse bedrijfsleven en de steden en gemeenten aan dat ze vastberaden zijn in hun solidariteit met Oekraïne.” 

UNIZO ondersteunt de inzamelactie en zal de oproep verspreiden onder haar leden. Door het Oekraïense Rode Kruis werd een lijst met kritieke noodgoederen doorgegeven. Dat zijn bijvoorbeeld noodgeneratoren, huishoudapparaten zoals microgolfovens, medisch materiaal of elektrische vuurtjes. “De wil bij de ondernemers om te helpen is groot, maar men weet niet altijd op welke manier men dit het beste aanpakt. Dankzij deze gecoördineerde actie van de Vlaamse Regering samen met het Rode Kruis kunnen onze leden die dit wensen zeer praktisch en efficiënt hulp aanbieden”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche

Vlaams Ministerpresident Jan Jambon: Tijdens mijn recente missie aan Oekraïne heb ik zelf kunnen vaststellen hoe levensbelangrijk het is om materiële noodhulp ter plaatse te brengen. Met deze zeer gerichte actie verzamelen we specifiek materiaal dat nuttig en nodig is voor de Oekraïense bevolking. Met deze steun geven hen niet enkel goederen maar ook hoop en het vertrouwen dat Vlaanderen Oekraïne niet in de steek laat.”

Vlaams Minister Bart Somers: “De dappere Oekraïense bevolking strijdt nu al een jaar lang voor haar democratisch zelfbeschikkingsrecht. Voor de fundamentele waarden die Europa en Vlaanderen kenmerken. Door vandaag opnieuw recht te staan en hun ongelooflijke solidariteit te tonen, tonen onze lokale besturen en onze bedrijven het ongelooflijke warme gelaat van Vlaanderen. En daar wil ik hen oprecht voor bedanken.” 

Rode Kruis-Vlaanderen als logistieke partner

Om de gerichte inzamelactie in goede banen te leiden, biedt Rode Kruis-Vlaanderen haar expertise aan. Zij staan in nauw contact met het Oekraïense Rode Kruis en leverde het afgelopen jaar al meermaals goederen. Zo ontving Rode Kruis-Vlaanderen recent nog twee miljoen euro van de Vlaamse Regering om noodgeneratoren aan te kopen en te leveren aan het Oekraïense Rode Kruis.

Joachim Deman, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen: “Het is heel mooi om te zien dat al deze sectorfederaties, alsook de steden en gemeenten, zich willen inzetten om de slachtoffers van het conflict te helpen. Zo’n schaalvergroting voor de inzameling van noodhulpgoederen kunnen we dus alleen maar toejuichen. Begrijp ons niet verkeerd: we zijn uiteraard ook elke individuele Vlaming dankbaar voor hun massale financiële steun, want die solidariteit is hartverwarmend. Maar de slachtoffers helpen met materiële goederen is enkel efficiënt in grote ladingen.”