KNUSS uit Kortrijk is vandaag door UNIZO verkozen tot nationale ‘Starter van het Jaar’. Zaakvoerders Guillaume en Lowie zijn klaar om met hun stoelverwarming de markt te veroveren en de uitstoot van gasverwarming terug te dringen. 

“Onze economie heeft doorlopend nood aan nieuw bloed, nieuwe starters met creatieve ideeën die er volop voor willen gaan en met hun toegevoegde waarde welvaart creëren”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “We willen mensen die dromen om een eigen zaak te starten inspireren en aanmoedigen maar ook goed informeren en begeleiden. Met deze prijs zetten we jaarlijkse een inspirerend en aanstekelijke rolmodel op een podium.”

KNUSS werd opgericht eind 2021, met thuishaven in start-upcampus Hangar K op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. Het innovatieve idee kregen de jonge ondernemers tijdens een schoolopdracht voor de opleiding Industrieel Productontwerpen. Na hun studies besloten Lowie en Guillaume het principe van warmtetechnologie in kussens, zetels en stoelen verder uit te werken zowel voor binnen- als buitenmeubilair.

Ook het ecologische aspect is daarbij een belangrijke drijfveer. Bij de stoelverwarming gaat geen warmte verloren en is er weinig tot geen  CO2-uitstoot. Intussen kunnen ze al op heel wat interesse rekenen uit de meubelindustrie en de horeca. Horecazaken die gasverwarmers vervangen door producten van KNUSS, kunnen dan ook heel wat besparen. Een gasverwarmer verbruikt tot 14.000 Watt per uur, het KNUSS-systeem verbruikt 10 tot 30 Watt per persoon. Omgerekend kan men zo op een terras tot 90 procent op verwarming besparen. 

Naast de horeca kijkt KNUSS ook naar meubelindustrie. De ‘Hot Dotty’, 's werelds eerste draadloos verwarmde poef, is klaar om ruim gelanceerd te worden. Verschillende merken en leveranciers hebben reeds interesse getoond. Het gaat dan ook razendsnel met het jonge bedrijf. In 2022 wonnen ze nog de hoofdprijs van de wedstrijd Expedition DO! (Durf Ondernemen) van de UGent. Dit jaar wordt een professioneel bureau ingeschakeld in om investeerders te zoeken. 

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, overhandigde vandaag persoonlijk de award 'Starter van het Jaar', die mede namens de partners Liantis, KBC en Proximus wordt uitgereikt. 

Knik in de starterscurve

De voorbije jaren kende het aantal startende bedrijven een constante stijging.  Die groei lijkt vorig jaar te zijn gestopt, zo blijkt uit een analyse die UNIZO voerde op basis van recente cijfers van GraydonCreditsafe. In 2022 zijn er in Vlaanderen 3,5 procent minder starters  dan in 2021. 
“Terwijl 2021 nog een absoluut grand cru-jaar op startersgebied, merkten we in 2022 een knik in die stijgende curve. 2021 was een inhaaljaar op startersgebied, dan zou het niet verrassend dat er het jaar nadien een wat lichtere stijging is”, zegt Danny Van Assche. “Maar vorig jaar hebben we een daling gezien. Zelfs in Vlaanderen, waar we ook in 2020 in volle coronacrisis nog een groei zagen, was er een terugval . Dit is iets minder dramatisch dan de eerste schattingen, maar de daling is nog steeds significant.”

De eerste, voorlopige, cijfers voor januari zijn niet rooskleurig: in januari 2023 zijn er 14 procent minder starters ten opzichte van januari 2022. “Dit zijn slechts voorlopige cijfers, maar het is een trend die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Het belang van starters mag niet onderschat worden. Zij zorgen voor innovatie, creatieve ideeën en spelen in op nieuwe maatschappelijke trends. Ondanks een aantal recordjaren, hebben we nog steeds een lagere startersgraad in vergelijking met Nederland, Duitsland en Frankrijk. We moeten dus nauwlettend toezien dat onze startersmotor niet sputtert", zegt Danny Van Assche.

Kleinere netto groei in 2022

Een andere analyse van Graydoncreditsafe leert ons dat de nettogroei van het aantal ondernemingen in ons land het tweede laagste is in tien jaar tijd. De nettogroei wordt bekomen door het aantal oprichtingen tijdens een jaar te verminderen met het aantal stopzettingen en faillissementen. In 2022 zijn nog steeds 20.619 ondernemingen meer opgericht dan er zijn stopgezet of failliet gegaan, maar het is wel het laagste aantal sinds 2014. Enkel in 2013, waar er tijdens de crisis zelfs een afname van het aantal actieve ondernemingen werd genoteerd, was het cijfer lager.

UNIZO zet schouders onder startende ondernemers

UNIZO blijft zich inzetten voor mensen die ervan dromen om zelfstandig te worden. De economische en geopolitieke situatie van de afgelopen periode maakt het geen enkele ondernemer makkelijk, maar zonder voldoende nieuw ondernemersbloed valt onze economie stil.

De ondernemersorganisatie wil startende ondernemers alle kansen bieden door hen goed voor te bereiden en te ondersteunen. “Dat doen we het hele jaar door met onze starterswerking. Via het startersplatform informeerden we vorig jaar meer dan 2.000 potentiële ondernemers, 800 starters en prestarters hebben we effectief begeleid. In maart starten onze Startersroadshows waar starters in contact worden gebracht met experten en adviseurs”, zegt Danny Van Assche

De roadshows vinden plaats in Herentals, Heverlee, Brugge, Gent en Heusden-Zolder. Er is telkens een adviesmarkt en een panelgesprek waar starterscoaches en experts tips en tricks geven over heel uiteenlopende onderwerpen zoals financiering, de opstartformaliteiten, online aanwezigheid, opleiding, hoe een goed ondernemingsplan schrijven en boekhouding. Afsluitend zijn er netwerktafels om van gedachten te wisselen met andere starters en experts. 

www.startersroadshow.be