UNIZO verwelkomt de Koepel van Attracties & Musea vzw,  de sectororganisatie van alle toeristisch-recreatieve en toeristisch-culturele attracties en musea in Vlaanderen en Brussel, als nieuwe aangesloten sectorvereniging. Voorzitter Militza Kuipers en directeur Bart Vermeulen van de Koepel van Attracties & Musea en gedelegeerd bestuurder van UNIZO Danny Van Assche en Anton Smagghe, directeur, bekrachtigden vandaag formeel de samenwerking.

De Koepel van Attracties & Musea, kortweg KAM, is een professionele sectororganisatie die in Vlaanderen meer dan 700 musea, water- en thema-attracties, natuur- en recreatiedomeinen, pret- en dierenparken, belevingscentra en erfgoedsites vertegenwoordigt.  Onder de merknaam ‘RIEBEDEBIE’ voeren zij een sterke promotie voor de sector en maken ze toeristen en dagjesmensen warm om al de leuke attracties en boeiende musea in Vlaanderen en Brussel te bezoeken.

Voortaan gaan KAM en UNIZO nog nauwer samenwerken. Danny Van Assche: "Op dit moment zijn meer dan 100 sector- en beroepsfederaties aangesloten bij UNIZO. KAM vervoegt vandaag deze groeiende groep. Vanaf nu kunnen we samen maximaal onze sterktes uitspelen en kan KAM rekenen op optimale ondersteuning en vertegenwoordiging door UNIZO. De toeristische sector is van een groeiend belang voor onze economie en de uitstraling van onze regio. Ik ben daarom bijzonder blij dat wij de krachten kunnen bundelen om mee voor deze mooie sector het verschil te maken.

"Wij zijn blij dat we samen met UNIZO deze stap kunnen zetten”, vertelt Militza Kuipers. “Dankzij deze samenwerking willen we nog sterker inzetten op de verdere professionalisering van onze organisatie en op de behartiging van de belangen van onze sector in het algemeen en van onze leden in het bijzonder. Meer dan ooit staan onze ondernemers immers voor stevige sociaal-economische uitdagingen. Denken we alleen nog maar aan de krapte op de arbeidsmarkt. Net door vandaag onze krachten te bundelen en nauwer samen te werken met o.a. UNIZO kunnen we ons als sectororganisatie sterker profileren en onze sector beter wapenen voor de toekomst.”

Uitdagingen voor beide organisaties zijn er zeker genoeg: de toeristische sector bekomt nu van een dramatische coronaperiode, maar is ook sterk getroffen door de energiecrisis. Ook een flexibele arbeidsmarkt om op drukke momenten extra personeel in te kunnen zetten, is van groot belang.

“We willen ook samen werk maken van een gunstiger investeringsklimaat voor attracties en in een kleine regio als Vlaanderen is het bijzonder belangrijk om de concurrentiepositie met de ons omringende landen te verbeteren. Belangrijk daarbij is ook om het vergunningsbeleid in ons land te kunnen versoepelen en te voorzien in snelle en vlotte procedures”, zegt Militza Kuipers.
 

vlnr: Jochen Goekint (adviseur UNIZO), Anton Smagghe (directeur UNIZO sectorwerking), Danny Van Assche (gedelegeerd bestuurder UNIZO), Militza Kuipers (voorzitter KAM) en Bart Vermeulen (directeur KAM).