Minister van Economie Jo Brouns ging tijdens de tweede editie van de Dag van de Vrouwelijke Ondernemer (14 februari 2023) in gesprek met vijftien ondernemende vrouwen. Het werd een boeiende ervaringsuitwisseling.

Meteen werden een aantal gekende uitdagingen zoals de hoge loonkosten en het tekort aan arbeidskrachten op tafel gelegd. De minister benadrukte het belang van een grondige fiscale hervorming en wil ook graag zelf meer sleutels in handen krijgen om de arbeidsmarkt te hervormen. Om nog meer mensen te activeren moet het verschil tussen werken en niet werken groter worden, gaf de minister aan. Ook de nood aan meer en kwalitatieve kinderopvang stond hoog op de agenda bij de ondernemers én op de verlanglijst van UNIZO.

Een aangehaald ander pijnpunt bleek de overvloed aan inspecties. Vele onderneemsters voelen dit aan als pestgedrag. Controles zijn wel degelijk nodig om deloyale concurrentie tegen te gaan, erkenden ze, maar ze mogen het ondernemerschap van bonafide ondernemers niet nodeloos veel belemmeren.

Om ondernemerschap bij jongeren te bevorderen wordt een grote rol aan de scholen toebedeeld. Door ondernemers praktijkgericht toelichting te laten geven kan de passie en zin om te ondernemen baangewakkerd worden, aldus de onderneemsters tijdens het gesprek. Dit gebeurt nu veel te weinig, gaven ze aan.. De aanwezige onderneemsters toonden zich alvast bereid om mee deze inspirerende rol op te nemen.

Ook ministier Brouns gelooft in het delen van de ondernemerspassie.  Straffe vrouwelijke ondernemers verdienen een podiumplaats en zijn belangrijke rolmodellen voor toekomstige ondernemers.