In samenwerking met VLAIO zoekt UNIZO Limburg starters met een innovatief idee. Zij kunnen namelijk meedingen naar één van premies van 50.000 euro die VLAIO al voor het derde jaar op rij uitreikt. Volgens Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg, wil de Vlaamse regering met dit programma meer starters over de streep trekken om grensverleggend en innovatief te zijn en een sterk groeitraject in te zetten. “En Limburg moet opnieuw zijn deel van de koek opeisen.” 
 
“We lanceren vandaag een brede oproep”, zegt Bart Lodewyckx. “Enerzijds richten we ons tot start-ups en bedrijven die snel willen én kunnen groeien. Daarnaast kunnen gevestigde ondernemers die op een idee broeden ook voor de premie in aanmerking komen. Het gaat specifiek om ondernemingen die na 27/4/2021 zijn opgericht.” Belangrijk is dat de kandidaat-ondernemers een pioniersrol vervullen in hun marktsegment en nog in de start-upfase zitten. Daarbij staan ze voor een traject waar een aantal belangrijke onzekerheden moeten worden onderzocht, zodat ze in een volgende stap externe financiering en/of eerste betalende klanten kunnen aantrekken.

Rechtmatig aandeel voor Limburg 

De steun komt neer op een vast bedrag van 50.000 euro. “Aanzienlijk”, vindt Lodewyckx. “Er wordt bovendien geen detail van de kosten gevraagd bij de aanvraag en ook niet bij afrekening. Dat vermindert de administratieve last aanzienlijk. Wij vinden het cruciaal dat onze Limburgse ondernemers een rechtmatig aandeel kunnen binnenhalen. Daarom doen we extra inspanningen om deze innovatieve innovatiesteun bekend te maken en de ondernemers op weg ernaartoe te begeleiden.” 

Oefenpitch en begeleiding door winnaars van de voorbije edities 

"Kandidaten die zich bij UNIZO Limburg aanmelden, kunnen beroep doen op de ervaringen van de voorbije winnaars die we begeleid hebben", gaat Bart Lodewyckx verder.  "Wij zijn dan ook erg tevreden dat Co-Laden (Rudy Bonten en Danny Vaes), Innervate (Steven Nagels), Daymaker (Lien Verwimp en Nico Mullens), Denck Innovations (Dennis Godderie) en Equivita (Charlotte en Viktor-Jan Vertessen) als winnaars van de innovatieve starterssteun 2021 en 2022 de nieuwe kandidaten willen bijstaan met hun kennis en opgedane ervaring. Deze voorbije winnaars zullen uiteindelijk ook bepalen welke kandidaten naar de laatste fase van de wedstrijd zullen gaan.”
 
In deze laatste fase is de pitching van het idee van de kandidaten cruciaal. Als gratis extraatje biedt UNIZO Limburg we in samenwerking met VLAIO kandidaten een oefenpitch aan. “Ook hier duiken onze 5 vorige winnaars weer op om de kandidaten te coachen naar een steengoede pitch. We voorzien hiervoor ook een gratis één-op-één adviesgesprek met één van onze ondernemersadviseurs. Zo kunnen de kandidaten zich optimaal voorbereiden om de 50.000 euro in de wacht te slepen.”

Kandidaten melden zich best zo snel mogelijk bij Patrick Buteneers via patrick.buteneers@unizo.be, of 0496 101 769. 

Winnaars 2022