UNIZO noemt heropening tuincentra "een logische beslissing en goede aanzet tot geleidelijke heropstart andere bedrijven en sectoren"

UNIZO spreekt van "een goede en logische beslissing" nu de tuincentra opnieuw hun deuren mogen openen. "We hebben de algemene heropening van de tuincentra sterk mee bepleit omwille van de niet uit te leggen regeling waarbij een deel van de tuincentra wél mocht openblijven en een ander deel niet, louter op basis van een beperkt verschil in assortiment. Maar ons meest doorslaggevende argument is en blijft dat de tuincentra helemaal klaar zijn om, met inachtname van de meest strikte corona-veiligheidsmaatregelen voor medewerkers en klanten, her op te starten", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "De tuincentra vormen met hun eigen, sectorale veiligheidscharter trouwens een schoolvoorbeeld van de sectorale protocollen die de Veiligheidsraad wil hanteren om de stapsgewijze heropening van andere bedrijven mogelijk te maken."

Nu ook de doe-het-zelf-zaken opnieuw hun deuren mogen openen, rekent UNIZO er op dat eveneens de handelszaken in bouwmateriaal onder die regel vallen. UNIZO wijst er tevens op dat nieuwe openingen ook tot nieuwe onevenwichten leiden ten aanzien van die sectoren die nog gesloten moeten blijven. Bepaalde producten van verplicht gesloten handelszaken, worden aangeboden als bijproduct in zaken die wel open mogen blijven. "Het is daarom des te belangrijker dat die onevenwichten in de loop van de komende week of weken worden rechtgetrokken", benadrukt Danny Van Assche van UNIZO.

Ook bij heel wat ondernemers uit andere sectoren klinkt de vraag om geleidelijk te mogen heropstarten steeds luider. "Het is belangrijk voor onze ondernemers, hun medewerkers en bij uitbreiding voor gans onze economie en welvaart, dat we die stapsgewijze heropening in gang zetten, uiteraard overal waar dat op een verantwoorde manier kan", besluit Danny Van Assche van UNIZO.

Een voorbeeld van een sector die eigenlijk heel erg gelijkt op sectoren die nu al geopend zijn, is die van de meubelhandel. Danny Van Assche van UNIZO: "Het gaat hier om een sector waarbij je de principes van social disancing en andere preventiemaatregelen op een vrij eenvoudige manier kan toepassen en handhaven. De betrokken ondernemers zijn zich hier al volop op aan het voorbereiden en staan ook open voor het toepassen van eventuele bijkomende richtlijnen als die er zouden komen."

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.
 
Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona