UNIZO: Nu al ligt de helft van de kmo's wakker van kosten die gaan komen. Overheid, waar blijven de extra steunmaatregelen?"

Bijna de helft (46%) van de zelfstandigen en kmo's vreest belangrijke kosten, zoals leningen, huur, leveranciers, elektriciteit... op korte termijn niet meer te kunnen betalen. 75% noteert vandaag al omzetdalingen, voor komende maand verwacht 90% een afname. Heel wat bedrijven draaien nu al zo goed als geen omzet meer en dat aantal gaat alleen maar verder oplopen. Dat blijkt uit een enquête van UNIZO via CheckMarket net vóór de aankondiging van de lockdown-maatregelen van gisteravond door de federale regering. " Onze ondernemers liggen hier letterlijk wakker van, en wij met hen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: "Het spreekt voor zich dat de nieuwe lockdown-beslissingen het aantal kmo's in acute financiële ademnood heel snel verder zal doen oplopen. Veel meer bedrijven willen weliswaar in lockdown gaan, uit schrik voor besmettingsrisico's, omwille van annulaties, wegvallende omzetten, bevoorradingsproblemen... Maar ze rekenen daarbij wel op meer ondersteuningsmaatregelen, voor een bredere groep, om dit te kunnen overleven. Na de horeca en heel wat sectoren die hun business al zagen instorten zullen straks nog meer ondernemers geheel of gedeeltelijk zonder inkomsten vallen."

"Daarom dringen we er bij de regeringen andermaal op aan om heel snel klare wijn te schenken over de broodnodige bijkomende ondersteuningsmaatregelen die we eisen. Op het Vlaamse niveau is dat om te beginnen de automatische toekenning van de premie van € 4.000 voor al wie zijn of haar zaak volledig moet of wil sluiten, plus een degelijke schaderegeling voor wie zijn business door de coronacrisis volledig zag instorten", aldus nog Danny Van Assche van UNIZO. "Specifiek voor de kappers vragen we een algemene sluitingsverplichting, op uitdrukkelijk verzoek van de sector zelf. Ten aanzien van de federale overheid denken we in de eerste plaats aan de systematische toekenning van technische werkloosheid door overmacht, vrijstelling van fiscale en parafiscale bijdragen en een snellere tenlasteneming van zieke werknemers door het RIZIV en dus inkorting van de gewaarborgd loon-periode...  Ook voor de bijberoepers, die tussen wal en schip dreigen te vallen, moet er een oplossing komen. Maar al deze maatregelen zullen niet volstaan. De federale overheid moet nog veel meer inspanningen leveren, waar we vol ongeduld op zitten te wachten. Ook van de Brusselse regering verwachten we bijkomende inspanningen, bovenop de gisteren genomen maatregelen ter ondersteuning van Brusselse kmo's in moeilijkheden."

Nog uit het UNIZO-onderzoek blijkt dat van de bedrijven met personeel die gisteravond nog wel actief waren maar liefst 1 op 3 met afwezigheden van personeel kampt, door onder meer ziekte (64%), verloven voor kinderopvang (32%) en quarantainemaatregelen. "Wanneer straks nog veel meer bedrijven in lockdown gaan en dus nog meer werknemers werkloos thuis zullen zitten, moet  er een eennvoudig systeem komen om werknemers die in tijdelijke werkloosheid zijn waar nodig te detacheren naar strategische sectoren die absoluut actief moeten blijven. De voedsel- en levensmiddelenproductie, bijvoorbeeld. Maar ook de productie van medische hulpmiddelen, de gezondheidszorg, dringende herstellingen...", aldus nog Danny Van Assche van UNIZO.

Daarnaast dringt UNIZO aan op meer duidelijkheid over heel wat maatregelen en op welke manier die op wie van toepassing zijn. "De vragen van ondernemers blijven toestromen, maar we moeten nog te vaak het antwoord schuldig blijven."

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona