UNIZO over ministerieel besluit heropening tuincentra en doe-het-zelf-zaken: "Veel te laat gecommuniceerd en helemaal niet uit te leggen."

"Veel te laat gecommuniceerd en ook helemaal niet uit te leggen". Met die harde woorden veroordeelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, de keuzes en communicatie van de nationale veiligheidsraad omtrent de toegestane heropening van doe-het-zelf-zaken en tuincentra. "Je laat ondernemers en hun medewerkers toch niet in onzekerheid en spanning tot op de avond voor ze al dan niet opnieuw mogen openen?!"

"Geen weldenkend mens aan wie je krijgt uitgelegd waarom een speciaalzaak in verf, tegels, sanitair... dicht moet blijven terwijl enkel de winkels die al die producten onder één dak verkopen opnieuw mogen openen. Alsof dat niet allemáál doe-het-zelf-zaken zijn.  Meest absurd is de omschrijving van een doe-het-zelf-zaak, waardoor het tot op dit ogenblik onduidelijk is of een handel in bouwmaterialen al dan niet open mag ", maakt Danny Van Assche van UNIZO zich kwaad. "We vinden het goed dat de tuincentra opnieuw mogen openen, maar waarom worden hier de siertelers, de bloemisten, de speciaalzaken in tuinmeubilair... uitgesloten, terwijl die net zo goed tuinproducten verkopen? De nu gehanteerde strikte definiëring van de begippen 'tuincentra' en 'doe-het-zelf-zaken' vergroot nog veel erger dan gevreesd de onevenwichten ten aanzien van die sectoren die nog gesloten moeten blijven, terwijl we vanuit UNIZO al herhaaldelijk voor een zo snel mogelijke rechttrekking hebben gepleit. Zo wezen we er al op dat bepaalde producten van gesloten handelszaken worden aangeboden als bijproduct in zaken die wel mogen open blijven. Fietsen, bijvoorbeeld, of tuinmeubelen die ook in de doe-het-zelf-zaak worden verkocht. Maar bij wat we nu zien, gaat het niet meer om bij- maar om hoofdproducten, wat het voor de uitgesloten sectoren en voor UNIZO onverteerbaar maakt."

Afgezien van de onaanvaardbare uitsluiting van heel wat speciaalzaken uit de doe-het-zelf- en tuinsfeer, is de onwaarschijnlijk laat getimede communicatie over de regeling een steen des aanstoots voor UNIZO-topman Danny Van Assche. "Heel wat van onze speciaalzaken gingen er tot op het laatste moment van uit dat ze morgen opnieuw zouden mogen open gaan, met dank aan de vage communicatie van de veiligheidsraad tijdens de afgelopen dagen en uren. Deze bedrijven hebben zich op hun opening voorbereid met de nodige maatregelen, ze hebben personeel opgeroepen en soms ook al over hun opening gecommuniceerd. Om de avond voordien te worden teruggefloten. Andere ondernemers wachtten tot vanavond vol onzekerheid en stress de finale uitkomst af. Bij UNIZO kregen we hierover tal van vragen binnen, waarop we het antwoord tot op het laatste moment schuldig moesten blijven. Zo ga je niet met ondernemers om."

UNIZO roept de Veiligheidsraad met aandrang op om volgende week met beter doordachte en gedetailleerd uitgewerkte maatregelen voor de dag te komen, waarover ook op tijd en helder wordt gecommuniceerd. Uitgangspunt daarbij moet voor UNIZO zijn dat alle zaken die dezelfde producten verkopen als de bedrijven die nu al open zijn, ook hun deuren moeten kunnen openen, als ze daarbij de richtlijnen inzake social distancing en andere veiligheidsmaatregelen kunnen naleven.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.
 
Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona