Ondernemers en handelaars in diverse regio’s in Vlaams-Brabant werden de voorbije weken slachtoffer van inbraak. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel wijst op de rol die steden en gemeenten kunnen spelen ter preventie en roept op voor extra waakzaamheid bij politie. Daarnaast kan je als ondernemer zelf een aantal zaken doen.

Om de inbraakplaag die Vlaams-Brabant de laatste tijd teistert tegen te gaan, kunnen steden en gemeenten verschillende initiatieven nemen. Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel roept de steden en gemeenten op om naast bestrijding mee op de kar van preventie te springen. Elke: “Een buurtpreventienetwerk specifiek voor ondernemers voorzien is al een grote stap. Hierbij kunnen signalementen van verdachte personen of recente voorvallen gericht doorgegeven worden aan politie en andere ondernemers. Het verhoogt niet alleen de alertheid maar evenzeer het opsporen van verdachten. Daarnaast kan de gemeente in samenwerking met de politie de aanwezigheid van agenten in het straatbeeld verhogen.”

Als ondernemer of handelaar kan je bovendien gratis beroep doen op advies van een technopreventieadviseur van de politiezone. Zo’n advies bestaat uit verschillende maatregelen die je kan nemen om je winkel of pand te beschermen tegen inbraak. Zo dien je eerst organisatorische maatregelen te nemen, vervolgens fysische en technische maatregelen en als laatste elektronische maatregelen. Zo kan je bijvoorbeeld een detectie- en signalisatiesysteem voorzien. Door dit gratis advies te raadplegen en op te volgen, verklein je als ondernemer de kans op inbraak aanzienlijk.

Fiscale ondersteuning

De overheid biedt ook ondersteuning om investeringen in veiligheid waar te maken. Als zelfstandige, kmo of vrije beroeper geniet je van een verhoogde fiscale aftrek voor investeringen tegen inbraak, overval en diefstal. Concreet betekent dit dat naast de gewone afschrijving een bijkomende aftrek van 20,5 % komt onder de naam ‘Aftrek voor investering’. Deze wordt berekend op de winst of baten van het jaar waarin je de activa verworven hebt.

Verder zijn de kosten van bepaalde diensten rond beveiliging ook aftrekbaar, net als het verlies dat gestolen geld uit het beroepspatrimonium veroorzaakt. Sommige gemeenten bieden nog bijkomende ondersteuning aan, bekijk dit zeker in jouw gemeente.

Toch slachtoffer?

Ben je helaas toch slachtoffer van diefstal of inbraak, UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel raadt aan alles onaangeroerd te laten en mogelijke sporen niet te verwijderen door bijvoorbeeld al op te ruimen. Wacht de komst van politie af en doe steeds aangifte bij diefstal of vandalisme. Dat kan online via www.police-on-web.be.