Tekst & foto: Jilke Tielemans

Wim Verrezen is al 35 jaar lid van UNIZO, en heeft daarnaast al diverse opleidingen gevolgd en deel genomen aan vele activiteiten. We kunnen hem dus gerust een UNIZO-fan noemen. En duurzaamheid? Daar probeert hij zo goed mogelijk op in te zetten. “We zetten in op planten die het goed doen in droge milieus, waardoor extra water geven sterk kan beperkt worden”, zegt hij.

Heeft de algemene prijsstijging een invloed op jouw KMO?

“De impact ervan vraagt regelmatige opvolging en bijsturing. Wat ik vooral moeilijk vind, is hoe je hier als ondernemer mee omgaat,  hoe je deze boodschap tot bij de klant brengt. Wat ik alleszins belangrijk vind, is transparantie naar mijn klanten toe. Uiteraard wijzigen onze grondstofprijzen, net als de fel toegenomen loonkost waardoor we genoodzaakt zijn onze prijs voor de klant aan te passen. Hier communiceren we open over. Maar wat met contracten die werden opgemaakt voor de indexatie? Als contractueel vaststaat dat je een bepaalde prijs vraagt, kan je dit niet zomaar veranderen.” Onze verkoopsvoorwaarden hebben we hierop ondertussen aangepast.

Probeer jij duurzaamheid op de kaart te zetten?

“We streven op onze manier naar meer duurzaamheid, maar proberen dit niet zwart-wit te bekijken. Ik heb de indruk dat “duurzaamheid” nogal eens als uithangbord wordt gebruikt, maar dat de wekelijkheid genuanceerder is. Een eenvoudig principe om zoveel mogelijk te werken in de buurt, kan de CO² uitstoot van ons wagenpark laag houden. Daarnaast promoten wij tuinen waar meer biodiversiteit mogelijk is. We selecteren planten die het goed doen in droge milieus, waardoor extra water geven sterk kan beperkt worden. De samenstelling van gazonmengsels is gewijzigd, waardoor deze nu beter bestand zijn tegen langdurige droogte."

"Allerlei maatregelen tot beter waterbeheer werden door de Vlaamse Milieumaatschappij gebundeld in de “Green Deal”. Er zijn dus wel wat opties om om te gaan met veranderingen van het klimaat en in te zetten op een duurzame aanpak. Ik ervaar de overtuiging voor meer aandacht voor de natuur; het vermijden van pesticiden en streven naar biodiversiteit. Deze trend leidt tot een andere aanpak en evolutie in onze manier van werken. We doen voorstellen om onkruidgroei te beperken en het water in de bodem beter vast te houden. Daarvoor werken we met gemengde bloem- en grasborders, ook wel prairieborders genoemd. Hierbij streven we naar meer biodiversiteit en kansen voor bijen en andere insecten. Het principe van prairieborders vraagt minder onderhoud. Ik geloof echt dat het verschil zit in de kleine dingen.”

Hoe zie je de evolutie om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan in jouw sector?

“Ik vertel onze klanten dat we op verschillende manieren inzetten op meer duurzaamheid. Meestal vragen deze maatregelen ook minder onderhoud, wat de klant natuurlijk prima vindt. Ik zie nu tuinbedrijven die volledig focussen op natuurtuinen. Wij zelf realiseren totale tuinprojecten met zwembad en bijgebouw. De ecologische voetafdruk hiervan proberen we te beperken, zowel bij de realisatie ervan als nadien bij het gebruik en het onderhoud. Dat is onze manier om met duurzaamheid om te gaan in onze werkomgeving."

"UNIZO heeft echt een sterke evolutie doorgemaakt."

Je bent intussen al 35 jaar lid van UNIZO. Wat is jouw ervaring geweest over de jaren heen?

“Vroeger hoorde een lidmaatschap echt bij het ondernemer-zijn, je kon daar niet omheen. Aangezien ik als eenmanszaak gestart ben, had ik nood aan een netwerk en klankbord. Ik vond het belangrijk om mij te verenigen. Ik merk wel een verschil met nu en vroeger: UNIZO heeft echt een sterke evolutie doorgemaakt. Ik heb het gevoel dat UNIZO vroeger meer gericht was op de kleine zelfstandigen. Vandaag profileren ze zich anders en richten ze zich ook tot grotere KMO’s en hun bezorgdheden, dus wat mij betreft een positieve evolutie”