Op 24 februari is het net één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Bij de getroffen bevolking blijf de nood aan basisgoederen groot. De Vlaamse regering, de steden en gemeenten, acht organisaties waaronder UNIZO en Rode Kruis-Vlaanderen slaan daarom de handen in elkaar en zetten een gerichte inzamelactie op poten.

Wil ook jij met je bedrijf een steentje bijdragen? Raadpleeg dan hier vooraf de lijst met kritieke, prioritaire noodgoederen die het Oekraïense Rode Kruis heeft opgesteld. Op die lijst staan, bijvoorbeeld, noodgeneratoren voor elektriciteit, huishoudapparaten zoals microgolfovens, medisch materiaal of elektrische vuurtjes. "Warm aanbevolen", zet Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder die boodschap kracht bij. “Het is heel belangrijk dat we de juiste hulp bieden, zodat de mensen ter plaatse optimaal geholpen worden. "Dankzij de gecoördineerde actie van de Vlaamse Regering samen met het Rode Kruis kan je heel praktisch en efficiënt hulp aanbieden."

Joachim Deman, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen: “Het is heel mooi om te zien dat al deze sectorfederaties, alsook de steden en gemeenten, zich willen inzetten om de slachtoffers van het conflict te helpen. Zo’n schaalvergroting voor de inzameling van noodhulpgoederen kunnen we dus alleen maar toejuichen. Begrijp ons niet verkeerd: we zijn uiteraard ook elke individuele Vlaming dankbaar voor hun massale financiële steun, want die solidariteit is hartverwarmend. Maar de slachtoffers helpen met materiële goederen is enkel efficiënt in grote ladingen.”

Vlaams Ministerpresident Jan Jambon: “Tijdens mijn recente missie aan Oekraïne heb ik zelf kunnen vaststellen hoe levensbelangrijk het is om materiële noodhulp ter plaatse te brengen. Met deze zeer gerichte actie verzamelen we specifiek materiaal dat nuttig en nodig is voor de Oekraïense bevolking. Met deze steun geven hen niet enkel goederen maar ook hoop en het vertrouwen dat Vlaanderen Oekraïne niet in de steek laat.”

Vlaams Minister Bart Somers: “De dappere Oekraïense bevolking strijdt nu al een jaar lang voor haar democratisch zelfbeschikkingsrecht. Voor de fundamentele waarden die Europa en Vlaanderen kenmerken. Door vandaag opnieuw recht te staan en hun ongelooflijke solidariteit te tonen, tonen onze lokale besturen en onze bedrijven het ongelooflijke warme gelaat van Vlaanderen. En daar wil ik hen oprecht voor bedanken.”