Zwaar aangeslagen UNIZO over nieuwe lockdown: "Al wie verplicht dicht gaat, moet op alle steunmaatregelen beroep kunnen doen"

"Al wie verplicht dicht gaat, moet op alle steunmaatregelen beroep kunnen doen." Dat zeg een zwaar aangeslagen Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO nu een nieuwe semi-lockdown, ondanks eerdere beloften om geen JoJo-beleid te voeren, een feit is. "Uit cijfers blijkt dat het probleem zich vooral stelt op plaatsen waar veel jongeren bijeen komen, zoals scholen. Het is dan ook maar normaal dat ook die gesloten worden. Als we nu de curve willen crushen, moet iedereen meewerken. Maar op dit ogenblik kopen onze ondernemers daar niets voor. Dit is een gitzwarte dag."

"Eens temeer blijkt dat vooral onze zelfstandigen en kmo's midscheeps door deze crisis getroffen worden", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Je zal vandaag maar handelaar, contactberoeper... zijn, waarvan er heel wat nog maar net de deuren hebben heropend. Dit is een mokerslag, waar dan ook extra ondersteuningsinspanningen moeten tegenover staan, zoals het dubbel overbruggingsrecht en beschermingsmechanisme, voor wie verplicht moet sluiten." UNIZO dringt ook aan op een extra sluitingspremie voor onder meer de contactberoepers die opnieuw al hun gemaakte afspraken met klanten moeten afbellen, die vaak een nieuwe voorraad verzorgingsproducten hadden ingekocht...

"Dat deze lockdown de coronacijfers opnieuw naar beneden moet krijgen, om op die manier ook de heropening van andere zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, tegen 1 mei veilig te stellen, klinkt uiteraard als een heel belangrijk argument. Maar alleen als de de vaccinaties op korte termijn effectief in een stroomversnelling komen, zullen onze bedrijven dit perspectief opnieuw voor werkelijkheid durven aannemen. Tegenover deze inspanning moet het engagement van de overheid staan dat de vaccinaties nu in een significante versnelling komen, onder meer door de 600.000 vaccins op het schap in te zetten", waarschuwt Danny Van Assche.

UNIZO zal bij zowel de Vlaamse als federale beleidsmakers aandringen op een verdere versterking en uitbreiding van bestaande ondersteuningsmaatregelen. "Al zullen die nooit voldoende kunnen compenseren voor de enorme schade die deze nieuwe lockdown aanricht. Economisch financieel, maar ook mentaal. Veel van onze bedrijven zitten op de draad.", besluit Danny Van Assche, die hier meteen ook een niet mis te verstane boodschap voor de vakbonden aan koppelt: "We moeten in de huidige omstandigheden samen de problemen aanpakken. Nu staken voor een hoger loon, terwijl veel bedrijven opnieuw dicht moeten, zou van een onvoorstelbaar cynisme getuigen."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona