Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?

Sommige energieleveranciers vragen een bankgarantie of waarborg bij het afsluiten van een energiecontract. In bepaalde gevallen bleek de gevraagde waarborg zelfs meer dan 4 maanden verbruik te omvatten. Sommige zelfstandigen hebben ook terechte vragen bij de berekeningswijze van (aangepaste) voorschotten.

Wat heeft UNIZO eraan gedaan?

UNIZO kaartte het probleem aan en vroeg naar meer transparantie en een betere bescherming van zelfstandigen en kmo’s bij het vragen van waarborgen of bankgaranties, én bij de modaliteiten voor het bepalen van voorschotfacturen.

Wat is uiteindelijk resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?

Op 27 maart 2023 werd een gedragscode afgesloten tussen de minister van Zelfstandigen en KMO’s, David Clarinval, en de voornaamste energieleveranciers van het land (die 90% van de markt vertegenwoordigen). De gedragscode biedt meer transparantie en een nog betere bescherming van zelfstandigen en kmo’s die een professioneel elektriciteits- en/of gascontract afsluiten met jaarverbruik van maximaal 100 MWh. Deze extra bescherming komt bovenop de bestaande wetgeving inzake levering van gas en elektriciteit. De energieleveranciers zullen duidelijker communiceren over de modaliteiten voor de berekening van de voorschotten. De klant zal ook altijd een wijziging van het bedrag van de voorschotten kunnen aanvragen voor zover deze nieuwe bedragen een redelijke weerspiegeling zijn van de kost van de verwachte jaarfactuur. De energieleveranciers verbinden zich ertoe om van het systeem van bankgarantie of waarborg geen veralgemeende praktijk te maken en niet systematisch toe te passen. Wanneer er toch een garantie wordt gevraagd, verbindt de energieleverancier zich ertoe om dat te doen op basis van objectieve criteria die verband houden met de solvabiliteit van de onderneming. De nieuwe garanties die gevraagd worden, zullen niet hoger zijn dan 4 maanden verbruik.

Moeten er nog verdere stappen genomen worden?

Neen.