Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?

Toen de coronamaatregelen versoepelden en vele sectoren heropenden, stelden werkgevers vast dat ze helpende handen tekortkwamen. Ze misten een kader om werknemers extra in te zetten. Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, was dat in de huidige periode van relance nochtans meer dan welkom. Werkgevers waren op zoek naar maatregelen die bedrijven de gelegenheid geven zich helemaal in de relance te gooien. Maar afwijken van de arbeidsduurreglementering is complex en kan een aardige duit kosten, bijvoorbeeld door overloontoeslag of omdat deze uren onderhevig zijn aan RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing. 

Wat deed UNIZO? 

UNIZO onderhandelde een stevig pakket flexibiliteitsmaatregelen in het kader van het sociaal akkoord (Interprofessioneel akkoord 2023-2024).

Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?

  1. Relance-overuren

Ook in 2023, 2024 én tot en met 30 juni 2025 kunnen bedrijven via het zeer flexibel kader van de relance-uren hun werknemers extra inzetten wanneer zij dit wensen. Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, is dat in de huidige periode van relance meer dan welkom. Deze overuren zijn onder meer vrij van RSZ-bijdragen en personenbelasting, geven geen recht op een overloontoeslag en moeten niet worden gerecupereerd. Hierdoor zijn ze dus goedkoper voor de werkgever, en houdt de werknemer er ook meer netto aan over.

  1. 180 fiscaal vriendelijke overuren (gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing)

Verder wordt ook het fiscaal gunstregime voor overuren verhoogd van 130 naar 180 uren. Dit betekent dat voor die 180 overuren een regeling wordt voorzien die bestaat uit een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor de werkgever en een vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de werknemer. Het gaat om de ‘klassieke’ overuren (per jaar en per werknemer) waarvoor wel steeds een overloontoeslag verschuldigd is. De fiscaalvriendelijke overuren met overloontoeslag worden opnieuw opgetrokken van 130 naar 180 uren en gelden ook tot eind juni 2025. Het gaat om een fiscaal gunstregime zowel voor de werkgever als voor de werknemer wanneer overuren die aanleiding geven tot overloon worden gepresteerd.

Moeten er nog verdere stappen genomen worden?

In de volgende regeerperiode moeten de mogelijkheden voor overuren uitgebreid en vereenvoudigd worden.