Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?

Voor 2023 en 2024 is de maximumgrens voor het aantal uren dat een jobstudent op fiscaalvriendelijke wijze kan presteren, verhoogd van 475 uren naar 600 uren. Het plafond om fiscaal ten laste te blijven van de ouders (het zogenaamde maximumbedrag van de netto-bestaansmiddelen), werd echter niet mee verhoogd. Daardoor komen studenten die 600 uren presteren aan het gemiddeld brutoloon van 13,40 euro al in de problemen. Dit is nefast voor ondernemers die snakken naar de helpende handen van jobstudenten.

Wat heeft UNIZO er aan gedaan?

Bij de uitreiking van de award ‘Jobstudent van het jaar’ vroeg UNIZO om het verhoogde plafond qua uren definitief in de wetgeving te verankeren en om het fiscaal plafond op een evenredige wijze te verhogen.

Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?

Het plafond om fiscaal ten laste te blijven van de ouders, werd verhoogd voor de inkomsten in 2023 en 2024 (aanslagjaren 2024 en 2025). Deze tijdelijke verhoging geldt dus voor de jaren waarvoor (momenteel) het verhoogde plafond van 600 uren studentenarbeid geldt. Concreet wordt het maximumbedrag van de netto-bestaansmiddelen voor alle kinderen verhoogd naar 3.300  (na indexatie is dit 7.010 euro voor de inkomsten van 2023). Voor de inkomsten van 2023 komt dit erop neer dat een jobstudent 8.762,50 euro bruto mag verdienen om fiscaal ten laste te blijven van zijn ouders.

Moeten er nog verdere stappen genomen worden?

UNIZO is zeer tevreden met de tijdelijke verhoging van het maximumbedrag van de netto-bestaansmiddelen. Niettemin blijft UNIZO ijveren voor een permanente verhoging van het plafond qua uren en een (daarmee samenhangende) permanente verhoging van het fiscaal plafond.