Een ondernemingsplan in 8 stappen

  • Een goed idee: omschrijf jouw idee, pitch, de sterktes en zwaktes van je idee.
  • Missie, visie en strategie: de bestaansreden van je onderneming, je doelen en je toekomstvisie.
  • Marktanalyse: doelgroepbepaling, leveranciers en partners, concurrenten, omgevingsanalyse, SWOT-analyse.
  • Organisatieplan: vorm en sociaal statuut, tijdsbesteding.
  • Marketing: producten en/of diensten, prijsbepaling, plaats, promotie, personeel.
  • Financieel plan: omzetprognose, investeringen, financiering, break-even omzet, haalbaarheidstoets.
  • Je onderneming: ondernemingsgegevens, persoonsgegevens.
  • Start je onderneming: zakelijke bankrekening, ondernemingsnummer, UNIZO-lidmaatschap.

Start met je ondernemingsplan

Starter
Starter
Starter
Starter

Starter aan het Woord

In 2021 startte Emma als student-zelfstandige. Ze combineerde haar studies Master in de Gezondheidsbevordering met haar werk als zelfstandig diëtiste. Intussen is ze afgestudeerd en werkt ze elke dag vol passie als erkend diëtiste. Met haar eigen zaak Fooddilemma gaat ze met klanten aan de slag volgens de principes van intuïtief eten. Niet het cijfer op de weegschaal is van belang, maar wel hoe mensen zich voelen. “Mensen leren om zichzelf graag te zien, is mijn ultieme doel.”

Emma’s verhaal lezen? Dat kan via de blog van Liantis! 

Ontdek tips, tools en veel meer op het Startersplatform

Ondernemingsplan

Een goed doordacht ondernemingsplan is het fundament van je onderneming. Maar wat is nu juist een ondernemingsplan en hoe begin je daaraan? Laat je bij elke stap inspireren door concrete praktijkvoorbeelden, handige tips en video’s.

Video's

De korte, behapbare video’s leren je meer over ondernemen. In meer dan 60 video’s komen alle complexe zaken, zoals het financiële aspect, aan bod. We laten ook experts aan het woord die graag hun kennis met je delen.

Toolkit

Onze toolkit zit boordenvol ‘gereedschap’ om jou te helpen bij al jouw vragen zoals: hoe zet je je strategie om in een actieplan? Hoe bereikt je aanbod de juiste doelgroep? Staat jouw website wel op punt? Met onze tools timmer je aan het juiste pad richting succes.

Podcasts

Wij verzamelden speciaal voor jou podcastreeksen die de moeite waard zijn om te luisteren.  Elke podcast heeft een eigen insteek, verwacht je aan bakken inspiratie, interessante verhalen, ervaringen en waardevol advies van experten en collega-ondernemers.

Cursussen

Wij begeleiden je doorheen het aanbod van video's, tools, podcasts en interessante links. Wij zorgen voor de theorie, en nadien is het aan jou om deze opgedane kennis om te zetten in de praktijk.

Click & Go!

Zin om een vliegende start te nemen ? Ga dan nu op ontdekking doorheen ons UNIZO Startersplatform en volg stapsgewijze de instructies.

Download hier jouw Business Model Canvas en zet je idee op papier!

Voor je effectief aan je ondernemingsplan begint, is het aangewezen om al je ideeën - kort en krachtig - op papier te zetten. Het Business Model Canvas helpt jou om dit op een gestructureerde manier te doen. Via deze methodiek krijg je meer inzicht in de fundamenten van je ondernemingsplan.