UNIZO berekende dat ondernemers opgezadeld worden met meer dan 700 miljoen euro extra kosten als ze een tweede maand gewaarborgd loon moeten uitbetalen aan langdurig zieke werknemers. Dat is veel meer dan de regering-Michel begrootte. In het regeerakkoord was namelijk sprake van 177 miljoen euro. Later sprak de minister van Werk al over 354 miljoen euro meerkosten.

De maatregel is volgens UNIZO nefast voor onze bedrijven en economie. “Ook al stelt de regering de maatregel nu met een jaar uit. In 2016 krijgen ondernemers hem alsnog op hun bord. De gevolgen blijven dus even zwaar", zegt Karel Van Eetvelt. "Na de liquidatiebonus en vele andere ondernemersonvriendelijke maatregelen krijgen ondernemers opnieuw een pestbelasting op hun bord. Voor heel wat ondernemers betekent dat het verschil tussen  ondernemen of de boeken moeten neerleggen.”

UNIZO herhaalt dat de harmonisering van het gewaarborgd loon voor arbeiders en bedienden deel uitmaakt van onderhandelingen tussen sociale partners. De  voorstellen van de werkgeversorganisaties gingen steeds in de richting van een vermindering van de periode van gewaarborgd loon voor de bedienden. Dat de federale regering nu zelf dit voorstel naar voren schuift, is onbegrijpelijk.

Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 02 21 22 678 | ondernemerslijn@unizo.be