De kenmerken voor een HIB-er zijn:
- De ambachtsman is zelfstandige in hoofdberoep in België.
- De ambachtsman heeft maximum 25 voltijdse (VTE) werknemers in dienst.
- Het maakproces gebeurt voor minstens 50% met de hand.
- De ambachtsman beheerst zelf het volledige maakproces.
- Produceert bewust in België.
- Een substantieel deel (30%) van het assortiment is handgemaakt.
- De ambachtsman creëert een product met een gebruiksfunctie.
- De ambachtsman creëert een uniek product met zijn ‘handtekening’.
- Het maakproces betreft productie, restauratie of transformatie en dus geen pure assemblage.
- De ambachtsman werkt op kleine schaal en streeft naar kwaliteit.
- De ambachtsman heeft zijn kennis en vaardigheden aangeleerd door opleiding en ervaring.
- Het gaat om maatwerk, geen massaproductie.
- De ambachtsman gaat gepassioneerd en met kennis van zaken aan de slag.
- De ambachtsman is zich goed bewust van zijn materiaalkeuze/grondstoffen.
- Sommige sectoren komen niet in aanmerking voor het label, nl. horeca/traiteurs, bloemisten, landbouw, assembleurs, kunstenaars en fotografen.
Na een eerste interne screening wordt kenbaar gemaakt of je in aanmerking komt. Bij een positieve evaluatie zal een UNIZO medewerker zijn/haar beslissing maken op basis van een bezoek aan jouw atelier/onderneming. Voldoe je aan alle criteria, dan ontvang je het HIB-label!