Stem en win!

Benoem jouw favoriete Winkelhier en deel waarom deze zo bijzonder is. De meest inspirerende verhalen belonen we met een aankoopbon van 100 euro om te besteden in jouw favoriete winkel.

Welke lokale winkel is jouw favoriete Winkelhier?

Waarom Winkelhieren?

Lokaal kopen verbindt mensen. Want in je lokale winkelstraat draait het niet om de laagste prijzen, maar om meerwaarde creëren. Wie vindt het nu niet plezant dat jouw bakker niet alleen jouw naam, maar ook jouw smaak kent? Net zoals Caroline van de kledingboetiek je niet het advies geeft dat je wilt horen, maar het advies dat je doet stralen.

Beloon dus de passie van je slager, fietsenmaker of juwelier. Je krijgt er niet alleen een waardevol product, maar ook een goed gevoel voor in de plaats.

Winkelhieren loont ook voor jou als consument!

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar winkelhieren loont ook voor jou als consument (en consumenten zijn we allemaal!). Het geld dat je uitgeeft als je lokaal koopt, geeft de gemeenschap terug: in een job voor je buurvrouw, in truitjes voor de voetbalploeg, in minder files op de baan, in kwaliteitsvolle producten, in proviand voor de jeugdbeweging, in een mooi verlichte winkelstraat tijdens de kerst, in personeel met een glimlach, in schonere lucht, in een correcte prijs voor de onderaannemers, in de exacte info die je nodig hebt, in meer gezellige lokale zaken in jouw buurt.

 • Als we de 10 miljard die nu naar buitenlandse (web)shops gaat in België zouden spenderen in plaats van uit te geven in het buitenland, kunnen we 45.000 extra lokale jobs creëren.
 • Er worden 1.785 extra jobs in de detailhandel gecreëerd als elk Belgisch huishouden op jaarbasis 100 euro winkelhiert in plaats van te besteden bij buitenlandse aanbieders.
 • Er kunnen 21.420 extra jobs worden gecreëerd in de detailhandel als de Belgische huishoudens op maandbasis 100 euro lokaal kopen in plaats van besteden bij buitenlandse aanbieders.
 • Als elk huishouden dagelijks 2 euro meer winkelhiert, kan dat leiden tot een jobcreatie van 13.035 jobs op jaarbasis.
 • 80% van de ondernemers van hier heeft in de afgelopen vijf jaar het verenigingsleven, een maatschappelijk project en/of een culturele of sportieve activiteit gesponsord.

Deel de Winkelhier-promovideo

UNIZO Retail zet Winkelhieren graag permanent in de kijker. Zelf kan je lokaal kopen ook mee promoten door deze promovideo te delen op je eigen kanalUNIZO Retail zet Winkelhieren graag permanent in de kijker. Zelf kan je lokaal kopen ook mee promoten door deze promovideo te delen op je eigen kanalen.

Deel zelf de reclamespot

Praktische Winkelhier-tips

Je bent overtuigd van het belang en de voordelen van lokaal kopen. Maar hoe herken je nu een echte top-winkelhier? Enkele praktische tips.

 • Spot het Winkelhier-label op de deur, etalage of website van een lokale handelaar.
 • Kies bij voorkeur voor online aankopen uit een webshop van hier, die niet uit het buitenland vervoerd moeten worden.
 • Internationale keten of niet? Je vindt het vaak online terug in de ‘about’ van bedrijf.
  • .be is geen zekerheid dat het over een lokale winkel gaat.
  • Vraag je af of je aankoop in de winkel werknemers in ons land aan het werk zet.
 • Kies voor winkels waarvan je weet dat ze lokale initiatieven of verenigingen steunen.
 • Laat weten dat ook jij winkelhiert en deel je engagement op Facebook!
 • Deel je Winkelhier-aankopen op sociale media met de hashtag #winkelhier (bekijk meer dan 10.000 #winkelhier posts op Instagram).
 • En vooral: geniet van de beleving tijdens het lokaal winkelen bij onze Winkelhiers, het is goed voor onze economie en voor het milieu!