Waarom Winkelhieren?

Lokaal kopen verbindt mensen. Want in je lokale winkelstraat draait het niet om de laagste prijzen, maar om meerwaarde creëren. Wie vindt het nu niet plezant dat jouw bakker niet alleen jouw naam, maar ook jouw smaak kent? Net zoals Caroline van de kledingboetiek je niet het advies geeft dat je wilt horen, maar het advies dat je doet stralen.

Beloon dus de passie van je slager, fietsenmaker of juwelier. Je krijgt er niet alleen een waardevol product, maar ook een goed gevoel voor in de plaats.

Winkelhieren loont ook voor jou als consument!

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar winkelhieren loont ook voor jou als consument (en consumenten zijn we allemaal!). Het geld dat je uitgeeft als je lokaal koopt, geeft de gemeenschap terug: in een job voor je buurvrouw, in truitjes voor de voetbalploeg, in minder files op de baan, in kwaliteitsvolle producten, in proviand voor de jeugdbeweging, in een mooi verlichte winkelstraat tijdens de kerst, in personeel met een glimlach, in schonere lucht, in een correcte prijs voor de onderaannemers, in de exacte info die je nodig hebt, in meer gezellige lokale zaken in jouw buurt.

 • Als we de 10 miljard die nu naar buitenlandse (web)shops gaat in België zouden spenderen in plaats van uit te geven in het buitenland, kunnen we 45.000 extra lokale jobs creëren.
 • Er worden 1.785 extra jobs in de detailhandel gecreëerd als elk Belgisch huishouden op jaarbasis 100 euro winkelhiert in plaats van te besteden bij buitenlandse aanbieders.
 • Er kunnen 21.420 extra jobs worden gecreëerd in de detailhandel als de Belgische huishoudens op maandbasis 100 euro lokaal kopen in plaats van besteden bij buitenlandse aanbieders.
 • Als elk huishouden dagelijks 2 euro meer winkelhiert, kan dat leiden tot een jobcreatie van 13.035 jobs op jaarbasis.
 • 80% van de ondernemers van hier heeft in de afgelopen vijf jaar het verenigingsleven, een maatschappelijk project en/of een culturele of sportieve activiteit gesponsord.
Winkelhieren loont
Winkelhieren loont
Winkelhieren loont
Winkelhieren loont

Praktische Winkelhier-tips

Je bent overtuigd van het belang en de voordelen van lokaal kopen. Maar hoe herken je nu een echte top-winkelhier? Enkele praktische tips.

 • Spot het Winkelhier-label op de deur, etalage of website van een lokale handelaar.
 • Kies bij voorkeur voor online aankopen uit een webshop van hier, die niet uit het buitenland vervoerd moeten worden.
 • Internationale keten of niet? Je vindt het vaak online terug in de ‘about’ van bedrijf.
  • .be is geen zekerheid dat het over een lokale winkel gaat.
  • Vraag je af of je aankoop in de winkel werknemers in ons land aan het werk zet.
 • Kies voor winkels waarvan je weet dat ze lokale initiatieven of verenigingen steunen.
 • Laat weten dat ook jij winkelhiert en deel je engagement op Facebook!
 • Deel je Winkelhier-aankopen op sociale media met de hashtag #winkelhier (bekijk meer dan 10.000 #winkelhier posts op Instagram).
 • Gebruik de Winkelhier-winkeltas die je krijgt bij je favoriete Winkelhier.
 • En vooral: geniet van de beleving tijdens het lokaal winkelen bij onze Winkelhiers, het is goed voor onze economie en voor het milieu!
Winkelhiertips
Winkelhiertips
Winkelhiertips
Winkelhiertips

Voor een warm onthaal achter gesloten deuren

Als je regelmatig winkelhiert, ben je deze sticker (foto) ongetwijfeld al tegengekomen op de etalages en of deuren van je vertrouwde winkels. "Onze deuren zijn open. Wij sparen al onze energie voor een warm onthaal": met die boodschap wil jouw winkelhier je duidelijk maken dat je van harte welkom bent, hoewel de deur niet (meer) open staat. Gewoon een duwtje geven en je bent binnen. Op die manier vermindert jouw winkelhier zijn energieverbruik, zonder op zijn of haar service naar jou toe te besparen. Zie je deze sticker, loop dan zeker binnen, ook al is de deur dicht. Veel Winkelhier-plezier!

Winkelhieren loont
Winkelhieren loont
Winkelhieren loont
Winkelhieren loont

Bekijk onze meest recente Winkelhier-reclamespot

In de aanloop naar de eindejaarsperiode 2022 lanceerden we een nieuwe reclamespot om het belang van winkelhieren extra in de kijker te plaatsen. Een mooie, sfeerscheppende spot, met focus op gezelligheid en een warm onthaal bij je winkelhier tijdens de koude wintermaanden.

Herbekijk hier onze meest recente reclamespot

Reclamespot
Reclamespot
Reclamespot
Reclamespot