Foto's gebruikt zonder toestemming : mag men u daarvoor zo'n hoge schadevergoeding vragen?

Laatste aanpassing: 
28/09/2022

U gebruikte op uw website enkele afbeeldingen die u vond via Google afbeeldingen. Nu krijgt u een brief van een advocaat die uit naam van de (buitenlandse) eigenaar van de beelden een zeer hoge schadevergoeding eist. Moet u daarop ingaan?

In principe is het inderdaad zo dat afbeeldingen van internet (zelfs wanneer u ze vond via Google Images), auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn. Die afbeeldingen mogen daarom niet zomaar worden gebruikt door derden. Er is dus wellicht wel een juridische grondslag om een vergoeding te eisen. De enige vraag is hoe hoog die vergoeding dan wel mag/moet zijn. Vaak zijn er buitenlandse beheerders van foto’s, zoals bijvoorbeeld Getty Images of Permission Machine, die daarvoor soms overdreven hoge vergoedingen eisen.

In België zijn de tarieven die SOFAM (de beheersvennootschap voor fotografische werken, www.sofam.be) hanteert een goede referentie. Zij rekenen een tarief aan van circa 160 euro per foutief gebruikte foto. Als er overdreven hoge vergoedingen geëist worden van u, doet u er goed aan om dat in eerste instantie te betwisten. Hou er echter wel rekening mee dat een rechter op geen enkele manier gebonden is door die tarieven (noch door buitenlands, noch door Belgisch recht), maar dat hij zelf de vergoeding vastlegt, op basis van de schade die de eisende partij heeft geleden.

Tip

Vraag daarom best ook raad aan een advocaat van wat als een redelijke vergoeding moet worden beschouwd. U kan daarvoor als UNIZO-lid terecht bij een advocaat via www.unizo.be/advocaat. Binnen dat systeem krijgt u van één van de advocaten één uur gratis advies.

Waar vindt u dan wel beelden die u mag gebruiken?

Wil u op zeker spelen, dan zoekt u de beelden op een beeldendatabank. Sommige databanken zijn gratis te gebruiken ( creative commons, pixabay, …), voor anderen moet u betalen.

Let op: zelfs als zo’n databank gratis is, wil dat niet zeggen dat u het beeld zomaar mag gebruiken!! Ook voor gratis databanken zoals Creative Commons, Pixabay, … geldt dat de foto’s enkel onder bepaalde voorwaarden mogen worden gebruikt. Pluk nooit een beeld uit zo’n databank zonder dat u eerst hebt nagelezen wat die voorwaarden juist zijn…

Doe je beroep op een fotograaf of een illustrator?

Zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken op papier hebt staan ( over welk beeld gaat het, waarvoor mag het gebruikt worden (internet, papieren druk, eenmalig, …)?

Afgepunt

  •  Het kan inderdaad zijn dat die afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd zijn. Bij gebruik zonder toestemming moet u dan ook een schadevergoeding betalen.
  •  In België bedragen de tarieven ongeveer 160 euro per foutief gebruikte foto.
  •  Bij erg hoge schadevergoedingen, vraagt u best raad aan een advocaat.

 

Meer over: Intellectuele eigendom, Foto's

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!