Kan je als zelfstandige forfaitaire beroepskosten aangeven?

Laatste aanpassing: 
14/11/2019

Kan je als zelfstandige ook forfaitaire beroepskosten aangeven? Of moet je nog altijd de werkelijke kosten bewijzen tegenover de fiscus?

Sinds het inkomstenjaar 2018 (aanslagjaar 2019) is het ook voor zelfstandigen mogelijk om een forfait voor beroepskosten te hanteren op hun winst. Je bent dus niet verplicht om de werkelijke kosten te bewijzen tegenover de fiscus. Dat bespaart je veel tijd in administratie. 

Voor een zelfstandige is de forfaitaire beroepskost beperkt tot 30% van de winst, met een maximum van 4.810 euro voor inkomstenjaar 2019. Dat bedrag wordt in principe jaarlijks geïndexeerd. Kies je ervoor om de forfaitaire beroepskosten aan te geven, dan kan je slechts een beperkt aantal andere kosten in mindering brengen. Het gaat om de sociale bijdragen en de prijs van de aangekochte goederen en grondstoffen. Die kosten worden al afgetrokken vooraleer het forfait wordt berekend.

Word je als zelfstandige belast in de hoogste schijf van de personenbelasting, dan zorgt het kostenforfait voor een verlaging van je belasting met 2.405 euro. Zijn je reële kosten echter hoger dan 30% van je winst of komen ze boven het plafond van 4.810 euro uit, dan blijft het aan te raden om de kosten te bewijzen door middel van het bijhouden van facturen.

Kortom

  1. Je mag voortaan een forfait voor beroepskosten hanteren, en je bent dus niet meer verplicht om de werkelijke kosten te bewijzen tegenover de fiscus.
  2. In dat geval kan je slechts een beperkt aantal andere kosten – de sociale bijdragen en de prijs van de aangekochte goederen en grondstoffen – in mindering brengen.
  3. Zijn je reële kosten hoger dan 30% van je winst, dan geef je ze best zo aan.
Meer over: Belastingen, Aftrekbare beroepskosten, Principes aftrekbare beroepskosten

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!