Kan u een foto van het Atomium of ander bekend gebouw gebruiken voor commerciële doelen?

Laatste aanpassing: 
28/09/2022

Vroeger waren de regels strikt beperkt.

U kan in principe niet zomaar een foto maken van het Atomium om dat te gebruiken in een reclamecampagne van uw zaak (als het Atomium op zich het voorwerp van de foto uitmaakt). U heeft daarvoor de toestemming nodig van de erfgenamen van de ontwerper van het Atomium, André Waterkeyn. De auteursrechten van het Atomium worden beheerd door SABAM en vzw Atomium. U moet dus eerst toestemming vragen (en een vergoeding betalen) vooraleer dit te mogen gebruiken.

Een selfie aan het Atomium of een familiekiekje voor op uw bureaublad van uw PC vormt uiteraard op zich geen probleem (gezien het dan gaat om gebruik in privé-kring). Er bestaat ook een uitzondering op het auteursrecht voor publieke monumenten die op de achtergrond van een foto staan en dus niet het voorwerp van de foto zelf uitmaken: het eerste kan dus wel zonder toestemming, het tweede niet.Belangrijk om weten

Dit geldt niet enkel voor het Atomium, maar voor alle gebouwen, kunstwerken, beeldhouwwerken die auteursrechtelijk beschermd zijn of waarvan de plannen auteursrechtelijk beschermd zijn.

Voor de meeste "oude" gebouwen en bouwwerken is dat meestal geen probleem, omdat er dan geen auteursrechten meer spelen, maar voor recentere bouwwerken dus wel. Bijvoorbeeld van volgende gebouwen mag je niet zomaar foto's nemen en verspreiden: nieuwe stationsgebouwen, het MAS, gebouwen van Victor Horta ...

Versoepeling

Sinds 15 juli 2016 is wel de zogenaamde "panoramavrijheid" wettelijk geregeld.

Daardoor is het toegelaten om foto's te maken en te verspreiden (ook via e-mail of internet) van beeldhouwwerken, grafische werken, monumenten en gebouwen, die gemaakt zijn om permanent op openbare plaatsen te zetten, zonder dat daarvoor de toestemming van de rechtenhouder moet gevraagd worden en/of een auteursrecht te moeten betalen.

Voorwaarde is dan wel:

  1. dat de foto genomen wordt van het gebouw of werk zoals het zich daar bevindt. Het mag met andere woorden niet bewerkt of verwerkt worden in nieuwe composities.
  2. dat er geen onredelijke schade toegebracht wordt aan de belangen van de rechthebbende. Foto's maken van het atomium om die dan als postkaart te gaan verkopen bijvoorbeeld, valt dus niet onder de panoramavrijheid daarvoor is dus nog steeds de toestemming vereisen van de rechthebbende.

U kan dus voortaan wel foto's van bekende gebouwen gebruiken ter illustratie van uw website, mailings, uitnodigingen. Let op: de auteur mag hierdoor geen onredelijke schade lijden.

Voorbeelden

  • Artistieke foto's bijvoorbeeld die u maakt van dergelijke gebouwen als doel op zich, om dan door te verkopen in publicaties of op uw website is een brug te ver.
  • Als u zelf toeristische diensten aanbiedt in een bepaalde stad en u daarvoor bekende bouwwerken ter illustratie op uw website gebruikt, dan kan dat in principe wel.

Elke situatie moet van geval per geval bekeken worden. Raadpleeg de Unizo Ondernemerslijn als u advies wenst over een bepaald geval.

 

Meer over: Intellectuele eigendom, Foto's

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!