Muziek via streamingdiensten afspelen in uw zaak: mag dat?

Laatste aanpassing: 
28/09/2022


De opmars van muziek via streaming zoals Spotify, Deezer, Youtube is niet meer te stuiten. Er wordt steeds vaker via deze diensten naar muziek geluisterd. Nu zou ik die ook graag gebruiken om muziek af te spelen in mijn winkel, horecazaak of wachtzaal voor mijn klanten. Op die manier kan ik gemakkelijk playlists maken om een bepaalde sfeer te scheppen. Ik betaal per slot van rekening UNISONO voor muziek in de winkel. Maar mag dat wel?

Als u UNISIONO betaalt, dan mag u uiteraard gewoon gebruikmaken van de radio of origi­nele cd’s om muziek te spelen in uw zaak. Kiest u liever voor een online muziekdienst, dan is er een onderscheid tussen twee soorten diensten:

  • B2C-diensten (business to consumer) zijn gericht op het aanbieden van muziek voor privégebruik. Deze diensten hebben geen licentie om hun muziekdiensten aan te bieden voor zakelijk gebruik, zoals bijvoorbeeld op de winkelvloer of in een horecazaak. Dat wordt trouwens ook expliciet vermeld in de algemene gebruiks­voorwaarden. Voorbeelden hiervan zijn Spotify, Youtube en Deezer.
  • B2B-diensten (business to business) zijn gericht op het aanbieden van muziek in een zakelijke omgeving, zoals een winkel of café. Deze leveranciers hebben hiervoor een overeenkomst met UNISONO, die hen de auteursrechtelijke toelating geeft om muziek te leveren aan uw zaak.

Beide werken met een abonnementsformule en bieden muziek aan via streaming en/of downloads. Het grote verschil tussen de twee zit in de prijs. B2C-diensten zijn goedkoper of zelfs gratis, B2B-diensten kosten iets meer, omdat een deel van de rechten die de B2B-dienst aan de rechthebbenden betaalt (om de muziek te kunnen aanbieden voor openbaar en zakelijk gebruik), naast andere aspecten, in de prijs vervat zit. De rechten die de B2B-dienst voor zijn rekening neemt staan echter los van de auteursrechten en de Billijke Vergoeding die u betaalt.De uitbating blijft verantwoordelijk voor het verkrijgen van een toelating voor de publieke mededeling van de muziek in de zaak zelf. De rechten die u hiervoor betaalt blijven dus onverminderd van toepassing.

Hoe weet u of u gebruik maakt van een legale B2B-dienst? U vindt de volledige lijst van B2B-diensten met een overeenkomst voor professioneel gebruik hier op de website van UNISONO,

Conclusie

  • B2C-muziekdiensten als Spotify bieden muziek aan voor privégebruik. U mag ze dus niet zomaar afspelen op de winkelvloer of in uw horecazaak.
  • B2B-muziekdiensten hebben wél een overeenkomst met SABAM, waardoor u ze kan gebruiken in uw café of winkel.
  • Welke zijn die B2B-diensten dan precies? Ontdek ze hier.

 

Meer over: Intellectuele eigendom, Muziek afspelen, Muziek op website en telefoon, Algemene regels afspelen muziek

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!