Relatiegeschenken: zijn ze fiscaal aftrekbaar?

Laatste aanpassing: 
02/08/2022

De eindejaarsperiode is vaak het uitgelezen moment om cadeaus of attenties uit te delen aan klanten of zakenrelaties. Een flesje wijn bijvoorbeeld of een kalender. Welke geschenken zijn fiscaal aftrekbaar?

Als principe geldt dat relatiegeschenken voor 50% aftrekbaar zijn, voor zover ze een beperkte waarde hebben, namelijk niet meer dan 125 euro.

Koop je echter duurdere cadeaus en zijn de gelukkigen handelaars, industriëlen, landbouwers of vrije beroepers, dan zijn er twee mogelijkheden.

  • Als je zelf onderworpen bent aan de personenbelasting, moet je een fiscale fiche opmaken op naam van de ontvanger. Het geschenk mag voor jou dan wel 100% aftrekbaar zijn, voor de ‘genieter’ wordt het wel belast. Zonder fiche is het geschenk ook niet aftrekbaar.
     
  • Ben je onderworpen aan de vennootschapsbelasting, maak je ook een fiscale fiche op. Zonder fiche blijft de uitgave voor de geschenken wel volledig aftrekbaar, maar wordt op de waarde van het gegeven voordeel een bijzondere aanslag geheven van 100%, de zogenaamde belasting op geheime commissielonen. Of 50% als de verkrijger een rechtspersoon is. Deze bijzondere taks mag je wel als beroepskost aftrekken.

Als je de btw integraal wil recupereren moet het geschenk per stuk en dus per relatie minder dan 50 euro (zonder de btw) bedragen. Kost het 50 euro of meer, dan is de btw niet aftrekbaar. Deze btw komt dan wel in aanmerking voor aftrek van jouw kosten. De btw is ongeacht het bedrag nooit aftrekbaar indien het om rookwaren of sterke drank gaat. Voor btw komt ook slechts één geschenk per relatie per kalenderjaar in aanmerking voor de aftrek.

Afgepunt

  • Relatiegeschenken van minder dan 125 euro zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar.
  • Voor duurdere cadeaus hangt het ervan af of je een éénmanszaak hebt of een vennootschap.
  • Als je de btw integraal wil recupereren moet het geschenk per stuk en dus per relatie minder dan 50 euro (zonder de btw) bedragen. Dit kan slechts op één geschenk per relatie per kalenderjaar.

Zijn er nog andere mogelijkheden om kosten af te trekken van jouw belastingen?

Check het in ons overzicht van aftrekbare beroepskosten, per categorie

Meer over: Belastingen, Aftrekbare beroepskosten, Diverse beroepskosten

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!