Reprobel: hoe breng je jezelf in orde voor de print- en kopieervergoeding?

Waarover gaat het?

 1. Maak je fotokopieën van auteursrechtelijk beschermde werken en uitgaven?
  • Dan moet je daarvoor in principe een reprografievergoeding en wettelijke uitgeversvergoeding betalen. Die twee geldsommen garanderen dat auteurs en uitgevers erkend worden voor hun werk. Aan wie je die bedragen moet betalen? Aan de beheersvennootschap Reprobel.
  • Let wel! Het gaat hier enkel om fotokopieën van papier naar papier (via een kopieermachine of scanner).
 2. Bijkomend moet je ook rekening houden met een vergoeding als je documenten afprint.
  • Juridisch gezien bestaat er voor prints van auteursrechtelijk beschermde werken geen wettelijke licentie maar geldt het normale, exclusieve auteursrecht.
  • Anders gezegd, in principe heb je daar vooraf de toestemming nodig van die auteur, of het bronwerk nu online of op een drager als een cd-rom staat. In plaats van telkens toestemming te moeten vragen aan elke auteur afzonderlijk, biedt Reprobel de mogelijkheid om je met één licentie voor de prints van beschermde werken in orde te stellen en zo onbeperkt auteursrechtelijk beschermde documenten af te printen.
  • Die licentie voor prints is dus aanvullend op de vergoeding voor het kopiëren.

Voor welke documenten die je kopieert of print moet je een vergoeding betalen?

Wat moet je nu concreet doen?

Je hebt verschillende mogelijkheden:

 1. Je kopieert of print helemaal geen auteursrechtelijk beschermd werk: dan kan je een nulaangifte doen.
 2. Ofwel kan je jaarlijks aangifte doen via het elektronisch portaal, zowel voor fotokopieën als voor prints. Daar geef je zelf het aantal fotokopieën en/of prints van beschermde werken op. Op basis daarvan worden de verschuldigde vergoedingen berekend aan de hand van volgende tarief:
  • basistarief fotokopie = 0,0554 euro per pagina (btw exclusief) 
  • basistarief print = 0,066 euro (btw exclusief) 
 3. Daarnaast is er voor ondernemingen met minder dan 50 voltijds equivalenten de mogelijkheid om zich te beroepen op standaardtarieven voor fotokopieën op basis van het aantal betrokken werknemers en een tarief per werknemer in functie van de activiteitensector (8, 12 of 20 euro per voltijds equivalente medewerker).
 4. Tot slot is er nog een mogelijkheid: intekenen op het raamakkoord tussen UNIZO en Reprobel dat werd afgesloten en waarbij gunstigere tarieven werden overeengekomen. Vanaf 1 januari 2020 vind je op onze website een code terugvinden die je kan invoeren op het aangifteportaal van Reprobel. Je ontvangt daarmee een korting op de standaardtarieven. Welke? Dat zie je hieronder.

Categorie 1

Categorie 2

Categorie 3

10,5 euro excl. 6% BTW ( i.p.v. 12 euro)  15 euro excl. 6% BTW (i.p.v. 16,5 euro) 22 euro excl. 6% BTW (24,5 euro)
Alle ondernemingen behalve tariefcategorie 2 en 3.

Medische sector (mens en dier, zorg- en dienstverstrekkers), boekhouders en accountants;   informatie- en creatieve sector (bv uitgeverijen, omroepen, reclamebureaus, marktonderzoekbureaus); bank-en verzekeringsinstellingen; politieke partijen; vakbonden; sectororganisaties en beroepsverenigingen. Zakelijke dienstverlening die niet onder categorie 3 valt.

Vrije beroepen in de juridische sector (bv advocaten, notarissen, gerechtsdeurwaarders, bedrijfsrevisoren, consultants); onderzoeksinstellingen in de privésector; architecten en soortgelijke (bv interieur en landschapsarchitecten).

Teken hier in en geniet van de gunstige UNIZO-tarieven!

* Leden die al hebben ingetekend op het raamakkoord van deze zomer (deadline was 15 oktober 2019) moeten geen rekening met dit bericht houden en kunnen eerstdaags hun factuur verwachten.

**: Let op! Dit akkoord heeft enkel betrekking op kopie-en printgebruik voor het jaar 2019 en kan niet stilzwijgend worden verlegd. UNIZO probeert ook voor de volgende jaren voordeligere tarieven af te spreken met Reprobel.

Meer over: Intellectuele eigendom, Fotokopiëren (Reprobel)

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!