Reprobel: hoe breng je jezelf in orde voor de vergoeding voor papieren kopieën en prints, en digitaal gebruik (factuur 2022-referentiejaar 2021)?

Sorry! Toegang tot deze pagina werd voorbehouden aan UNIZO leden.

Laatste aanpassing: 
03/01/2022

Waarover gaat het?

 1. Maak je fotokopieën van auteursrechtelijk beschermde werken en uitgaven?
  • Dan moet je daarvoor in principe een reprografievergoeding en wettelijke uitgeversvergoeding betalen. Die twee geldsommen garanderen dat auteurs en uitgevers erkend worden voor hun werk. Aan wie je die bedragen moet betalen? Aan de beheersvennootschap Reprobel.
  • Let wel! Het gaat hier enkel om fotokopieën van papier naar papier (via een kopieermachine of multifunctionele printer).
 2. Bijkomend moet je ook rekening houden met een vergoeding als je documenten afprint, inscant, digitaal kopieert vanop het internet of vanuit een beschermde bijlage bij een mail (bv op een harde schijf, tablet, smartphone), digitaal intern verspreidt (bv via intranet, Zoom/Teams), digitaal extern communiceert (bv via mail aan een klant, opdrachtgever, raadsman), in een Powerpoint-presentatie verwerkt of digitaal archiveert.
  • Juridisch gezien bestaat er voor prints en voor digitaal gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken geen wettelijke licentie maar geldt het normale, exclusieve auteursrecht.
  • Anders gezegd, in principe heb je daar vooraf de toestemming nodig van de rechthebbende, ongeacht de bron en de wijze van communicatie (papier of digitaal). In plaats van telkens toestemming te moeten vragen aan elke rechthebbende afzonderlijk, biedt Reprobel de mogelijkheid om je met één licentie voor de prints én het digitale hergebruik van beschermde werken in orde te stellen en zo onbeperkt auteursrechtelijk beschermde documenten te reproduceren en te delen binnen de licentiegrenzen.
  • Die licentie voor prints en digitaal is dus aanvullend op de vergoeding voor het fotokopiëren, maar alle handelingen vallen wel samen onder één globale licentie.
  • Meer informatie over de gecombineerde licentie van Reprobel vind je in deze brochure , in deze praktische handleiding en in dit juridische artikel ivm ondernemingen en digitalisering.
  • Nog meer informatie vind je op https://www.reprobel.be/nl/private-publieke-sector.

Voor welke documenten die je kopieert of print moet je een vergoeding betalen?

Promotarieven gecombineerde licentie 2021 (afhankelijk van aantal werknemers en van categorie)

 1. Tariefcategorie I: alle licentienemers die niet onder de Categorieën II of III vallen.
 2. Tariefcategorie II: licentienemers die een gemengde activiteit uitoefenen, in die zin dat ze naast louter materiële producten of diensten ook een belangrijke intellectuele dienstverlening verstrekken en/of sterk innovatieve professionele activiteiten uitvoeren en/of onderzoekscentra hebben (bv. ondernemingen in de farmaceutische sector, de bank- en verzekeringssector en de financiële dienstverlening, consultants, ondernemingen in de creatieve sector, boekhouders, accountants en bedrijfsrevisoren, architecten en ingenieurs, …).
 3. Tariefcategorie III: licentienemers die uitsluitend of hoofdzakelijk een intellectuele dienstverlening verstrekken (bv. advocaten, notarissen, …).

UNIZO-leden met 5 VTE en meer:

Categorie 1

Categorie 2

Categorie 3

10,5 EUR BTW exclusief per relevante VTE (bedienden) ipv 12 EUR en vrijstelling van de administratieve basisvergoeding van 25 EUR BTW exclusief 15 EUR BTW exclusief per relevante VTE ipv 17 EUR en vrijstelling van de administratieve basisvergoeding van 25 EUR BTW exclusief 22 EUR BTW exclusief per relevante VTE ipv 25 EUR en vrijstelling van de administratieve basisvergoeding van 25 EUR BTW exclusief

UNIZO-leden met personeel maar minder dan 5 VTE (vaste jaarvergoeding voor alle personeelsleden samen):

   
Niet aangeschreven voor ref jaar 2021 behalve indien aangifte met waarde voor 2019 of 2020 (indien aangeschreven voor 2021: 40 EUR btw exclkusief, in plaats van 50 EUR) 55 EUR BTW exclusief ipv 65 EUR  75 EUR BTW exclusief ipv 85 EUR

UNIZO-leden zonder personeel (vaste jaarvergoeding):

   
Niet aangeschreven voor ref jaar 2021 behalve indien aangifte met waarde voor 2019 of 2020 (indien aangeschreven voor 2021: 30 EUR btw exclusief, in plaats van 35 EUR. 35 EUR BTW exclusief ipv 40 EUR 40 EUR BTW exclusief ipv 45 EUR

 

Wat moet je nu concreet doen?

Reprobel zal ondernemers midden januari 2022 aanschrijven met een uitnodiging tot aangifte voor het voorbije jaar 2021. (Voor het jaar 2022 hoeft u dus nog niets te doen)

Je hebt 3 verschillende mogelijkheden:

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden,  of word nu lid.

Meer over: Intellectuele eigendom, Fotokopiëren (Reprobel)

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Je ziet meer als UNIZO lid

Bent u reeds UNIZO-lid? Log dan in met uw UNIZO account. Anderzijds kan je een lidmaatschap aanvragen.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!