Wanneer moet u betalen voor het afspelen van muziek?

Laatste aanpassing: 
28/09/2022

Elke uitvoering van beschermde werken – dus ook het afspelen van muziek – buiten “de familie” wordt beschouwd als publiek, waarvoor auteursrechten verschuldigd zijn.

Zodra er publiek muziek gespeeld wordt in winkels, horecazaken, dienstverlenende zaken, wachtruimtes van vrije beroepen, showrooms,… is de vergoeding aan SABAM (en billijke vergoeding) verschuldigd, maar ook bijvoorbeeld in werkruimtes, kantoren of ateliers.

Men maakt hierbij geen onderscheid tussen zelf cd's afspelen aan de ene kant en radio of tv aanzetten aan de andere kant. Ook wanneer u dus "gewoon" de radio opzet in uw zaak, dan is er sprake van weergave van vooraf opgenomen muziek (zij het dan dit gebeurt als het ware ‘door bemiddeling van’ het radiostation).

Let op!

Het afspelen van muziek via Youtube, Google Play, Napster of streamingdiensten zoals Spotify of Deezer is niet toegelaten voor commercieel gebruik. Dat is uitdrukkelijk voorzien in de algemene voorwaarden van deze diensten. Voor een toegelaten lijst, klik hier.

Zowel als u permanent muziek afspeelt of een eenmalig event organiseert, moet u betalen.

De billijke vergoeding moet betaald worden telkens het gaat om een openbare uitvoering van muziek (dus ook voor winkels, horecazaken e.d.)

Meer over: Intellectuele eigendom, Muziek afspelen, Algemene regels afspelen muziek

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!