Welke steun kan je krijgen om de cybersecurity van je bedrijf te verbeteren?

Laatste aanpassing: 
28/09/2022

Ransomware, phishing mails, virussen, … Mogelijks ben jij er als ondernemer ook al van ver of van dichtbij mee geconfronteerd. En het kan ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf. Belangrijke bedrijfsgegevens kunnen gestolen worden of erger nog, de hele werking van je bedrijf kan lam gelegd worden. Zo kan je productieverlies lijden en mogelijk zijn er zelfs klanten die afhaken. Een financiële kater voor je bedrijf is het gevolg. Om dit te vermijden, voorzie je wellicht al enkele digitale beveiligingsmaatregelen.

Maar wist je dat je ook financiële ondersteuning kan krijgen voor de investeringen die je doet op vlak van cybersecurity?

unizo scan digitaliseringGoed bezig? Doe de UNIZO-scan digitaliseren! 

Ben je mee met de laatste technologische trends? Zit je op de digitale trein, heb je die gemist of zit je nog wat achteraan? Check het via de UNIZO-scan digitalisering (met de steun van Imec). De scan meet de digitale maturiteit van je onderneming en geeft je advies en tips op maat.

Scan je onderneming!  

Cybersecurity instaptraject

In zo’n traject kan je je voor de digitale beveiliging van je kmo laten bijstaan door één van de negen dienstverleners, die erkend zijn door de overheid.

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet een kmo zijn met een business-kritische hoeveelheid aan IT-architectuur, software of verbonden IoT-systemen (IoT= Internet of Things).

Elk van de negen dienstverleners biedt twee types paketten:

  • het standaard basispakket met een kostprijs tussen de € 25.000 en € 30.000
  • de lightversie van het basispakket met een beperktere omvang, kostprijs tussen de € 15.000 en € 20.000, en specifiek gericht op kmo’s die hun eerste stappen wensen te zetten op vlak van cyberveiligheid en/of een minder complexe IT-omgeving hebben. eerste stap is in het verbeteren van je cyberveiligheid.

Wat houdt zo’n traject precies in?

Een traject bestaat uit drie delen:

  1. een grondige technische analyse: om te bepalen hoever je onderneming staat op vlak van cybersecurity

  2. de opmaak van een actieplan waarmee je onderneming een grote stap vooruit kan zetten inzake cyberveiligheid

  3. advies/begeleiding bij het oplossen van de vastgestelde prioritaire veiligheidsproblemen

Welk steunbedrag krijgt je kmo?

Een traject heeft een totale kostprijs tussen de € 15.000 en € 50.000 (exclusief btw). 

De kostprijs van de dienstverlening wordt vastgelegd in een offerte van de dienstverlener. Enkel na goedkeuring van de offerte door VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) komt het traject in aanmerking voor financiële steun vanwege VLAIO. 

VLAIO neemt (maximaal) 45% van de kostprijs (inclusief btw) voor zijn rekening. VLAIO betaalt dit aandeel rechtstreeks uit aan je dienstverlener. Jij betaalt dan jouw deel van de kostprijs zelf rechtstreeks aan je dienstverlener.

Hoe kan je hier gebruik van maken?

Je moet zelf contact opnemen met één van de negen door VLAIO erkende dienstverleners. Zo kan je zelf kiezen welke dienstverlener kiezen het best aansluit bij je profiel.

Hier vind je de dienstverleners

Verhoogd steunpercentage kmo-portefeuille 

Ook via de kmo-portefeuille kan je met je kmo investeren in cybersecurity. Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20%. Voor diensten inzake cybersecurity wordt dit percentage opgetrokken tot 45% voor kleinere ondernemingen en 35% voor middelgrote ondernemingen. Het maximale subsidiebedrag blijft voor alle diensten hetzelfde: € 7500 per jaar.  

Hoe pak je cybersecurity best aan?

Met een praktische leidraad én tips voor jouw zaak kan je aan de slag.

Meer over: ICT, Cybersecurity, Steunmaatregelen, KMO-Portefeuille, Diverse steunmaatregelen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!