Bedrijfsvoering
Bij het runnen van een bedrijf komt heel wat kijken. En elke keuze of beslissing heeft belangrijke gevolgen. Je kan dus maar beter goed geïnformeerd starten. Hier vind je alvast de antwoorden op een reeks cruciale vragen over het thema Bedrijfsvoering. Niet gevonden wat je zocht? Contacteer de UNIZO Ondernemerslijn!
847
Bedrijfsgegevens
3
adviezen

Wat met mijn bedrijfsnaam en andere bedrijfsgegevens?
Kan je vrij jouw bedrijfsnaam kiezen? En is dat nog iets anders dan de naam van je vennootschap? Welke bedrijfsgegevens moet je verplicht vermelden? En wat als je die wil wijzigen? Je ontdekt het hier allemaal.
Bedrijfsgegevens

Jouw ondernemingsnummer maakt je bedrijf uniek!
Als ondernemer heb je een uniek ondernemingsnummer gekregen, bij je inschrijving in de KBO. Maar wat zijn nu de spelregels voor gebruik en vermelding van dat nummer?
Bedrijfsgegevens

Sta jij correct vermeld in de Kruispuntbank van de Belgische Ondernemingen?
Van bij de start van je onderneming moet jij je inschrijven in de zogenaamde "Kruispuntbank", eerder bekend als KBO. Wat moet je daarover weten? En staat jouw bedrijf er correct in vermeld?
Bedrijfsgegevens
833
Energie en milieu
7
adviezen

Welke regels voor afvalstoffen
Wat zijn de regels voor afvalstoffen? Hoe moet je sorteren en stockeren? En wat wordt bedoeld met de aanvaardingsplicht.
Milieu

Steun om de energiecrisis door te komen
Naar aanleiding van de energiecrisis hebben zowel de Vlaamse als de Brusselse en de federale regering een aantal steunmaatregelen uitgewerkt. Het gros van de steunmaatregelen is intussen verlopen, hieronder vind je terug op welke maatregelen je nog een beroep kan doen.
Energie

Praktische info en advies om energie te besparen
Op welke manier kan jij in jouw bedrijf energie besparen? En bestaan daar subsidies voor? Wij wijzen jou de weg naar de verschillende mogelijkheden en geven praktische tips.
Energie
828
ICT
3
adviezen

Jouw cyberveiligheid verbeteren
Phishing, hacking, ransomware ... deze vormen van cybercriminaliteit komen steeds meer voor. En ook bedrijven worden vaak bedreigd. Waar moet je nu op letten en wat kan je doen als je toch het slachtoffer wordt? Maar vooreerst wat is cyberbeveiliging?
Cybersecurity of digitale beveiliging gaat over de bescherming van uw digitale informatie, uw IT-infrastructuur en uw aangesloten apparaten.
Cyberbeveiliging heeft met name tot doel de IT-infrastructuur die nodig is voor uw onderneming, uw bedrijfsgeheimen, de bestanden van uw klanten en leveranciers, uw facturen, de toegang tot uw bankrekeningen of tot uw persoonlijke informatie (foto's, enz.) enz. te beschermen.
Meer formeel wordt in de Cybersecurity Act bepaald dat onder "cyberbeveiliging" wordt verstaan:
"de activiteiten die nodig zijn om netwerk- en informatiesystemen, de gebruikers van dergelijke systemen, en andere personen die getroffen worden door cyberdreigingen, te beschermen".
ICT

Hoe digitaal is jouw onderneming?
Met de UNIZO-Scan Digitalisering meet je de digitale maturiteit van jouw onderneming en verkrijg je advies op maat en algemene tips. Vul de scan in en ontdek waardevolle tips waarmee je meteen aan de slag kan.
Je hebt al wel een strategie voor je onderneming maar heb je wel de juiste doelstellingen? Heb je de juiste kanalen voor je groei? De juiste marketing? Heb je voldoende kennis? Wat met de cultuur, organisatie en (gebrek aan) talent? Ben je mee met de laatste technologische trends? Geen nood, doorloop de UNIZO-Scan Digitalisering en identificeer de prioriteiten voor jouw onderneming! We helpen je graag op weg bij het ontdekken van je sterke punten en werkpunten.
ICT

Software correct gebruiken
Software gebruik je niet alleen om de computers van je bedrijf te doen werken, maar ook voor je boekhouding, facturatie, CRM ...Voor die software heb je meestal een licentie nodig. Maar je kan ook kiezen voor open source software.
ICT
844
Internationaal ondernemen
8
adviezen

Documenten en vergunningen
Alles wat je moet weten over de export van voedingsmiddelen, geneesmiddelen en gezondheidsproducten. En over specifieke regelgeving rond ATA-carnet, SASO certificaat, Toegelaten Exporteur en Erkend Entrepothouder.
Documenten en vergunningen

Exportdocumenten
Hier vind je een overzicht van alle mogelijke exportdocumenten die je nodig hebt als jouw bedrijf wil exporteren naar het buitenland.
Documenten en vergunningen

Plaats van de dienst
De plaats van de dienst bepaalt in welk land btw verschuldigd is. Om te bepalen waar een dienst plaatsvindt, bevat het btw-wetboek een hele reeks lokalisatieregels.
Internationaal ondernemen
815
Marketing en verkoop
17
adviezen

Betalen met waardebonnen of cheques
Betalingen kan je op heel wat manieren ontvangen: cash, elektronisch of met waardebonnen. Met dit handig overzicht zorg je ervoor dat de betalingen met waardebonnen of cheques in jouw zaak altijd vlot verlopen.
Betaalverkeer

Cash betalen
Betalingen kan je op heel wat manieren ontvangen: cash, elektronisch of met waardebonnen. Met dit handig overzicht zorg je ervoor dat de cash betalingen in jouw zaak altijd vlot verlopen.
Betaalverkeer

Regels rond verkoop
De verkoop van goederen is onderworpen aan regels en wetgeving. Hier vind je info rond algemene en specifieke aspecten van de verkoop.
Marketing en verkoop
802
Mobiliteit
4
adviezen

Bedrijfswagen en lichte vracht
Wat je moet weten als je in jouw onderneming bedrijfswagens en lichte vrachtvoertuigen wil gebruiken.
Mobiliteit

Mobiliteit in jouw bedrijf
Nuttige info om de mobiliteit in jouw bedrijf op wieltjes te laten verlopen.
Mobiliteit

Mobiliteit in Brussel
Om de mobiliteit in Brussel vlot te laten verlopen moeten grote ondernemingen een bedrijfsvervoerplan hebben. Ook de lage emissiezone en de invoering van een maximale snelheid in het Brussels Gewest helpen om de mobiliteit leefbaar houden.
Mobiliteit
791
Omgeving & vestiging
14
adviezen

De wetgeving handelshuur
Wat houdt de wetgeving handelshuur in, wanneer is deze van toepassing en zijn er afwijkingen mogelijk? Lees er meer over in dit artikel.
Huren

Huurlasten
Welke kosten zijn bij woninghuur ten laste van de huurder en voor welke kosten moet de eigenaar instaan? Meer weten? Check de downloads of gebruik de handige huurcalculator.
Huren

De handelshuurovereenkomst registreren
Is de registratie van de handelshuurovereenkomst verplicht? Hoe doe je dat en wat kost het? Dit artikel geeft je de antwoorden.
Huren
784
Ondernemingsvorm
6
adviezen

Enkele ondernemingsvormen uitgelegd
In dit artikel worden enkele termen uitgelegd: rechtspersoonlijkheid, feitelijke vereniging, kmo. We leggen ook het verschil uit tussen een eenmanszaak en een vennootschap.
Ondernemingsvorm

Een platform voor deeleconomie opzetten
Wat wordt bedoeld met de deeleconomie? En hoe kan je een platform voor deeleconomie opzetten? We zetten de belangrijkste info op een rijtje.
Ondernemingsvorm

Een éénmanszaak starten
Als je kiest voor een éénmanszaak, hoe zit het dan met je boekhouding en belastingen? En wat waren weer al de verschillen tussen een éénmanszaak en een vennootschap?
Ondernemingsvorm
837
Opleidingen & begeleidingen
2
adviezen

Opleiding en begeleiding
Er zijn verschillende vormen van begeleiding waar je als ondernemer beroep op kan doen. Bijvoorbeeld de KMO Portefeuille en de KMO Adviesraad. Bekijk de mogelijkheden en ontdek wat het beste bij jouw noden past.
Opleidingen & begeleidingen

Vorming in de kinderopvang
Info over opleidingen in de Kinderopvang. Voor bepaalde opleidingen kan je ook terugbetaling genieten via VIVO of de KMO-portefeuille.
Opleidingen & begeleidingen
809
Samenwerken met zelfstandigen
4
adviezen

Commerciële samenwerking
Alles wat je moet weten over franchising, handelsagentuur en andere vormen van commerciële samenwerking. Maak ook gebruik van de Modellen en Bouwstenen in de downloads.
Samenwerken met zelfstandigen

Werken met freelancers
Nuttige info over het samenwerken met freelancers. Vallen zij onder de arbeidsongevallenverzekering van jouw zaak?
Samenwerken met zelfstandigen

Meewerkende echtgenoot
Wat als jouw partner wil meewerken in de zaak. Moet die zich dan ook aansluiten bij een sociaal secretariaat? En is het fiscaal voordelig om die partner dan een eigen inkomen te geven? Je leest het in dit adviesartikel.
Samenwerken met zelfstandigen
780
Starten
8
adviezen

Starten met je eigen zaak
Hoofdberoep of bijberoep? Eénmanszaak of vennootschap? En 10 fouten die je als starter moet vermijden. Hier vind je alles wat je moet weten als je wil starten met een eigen zaak.
Starten

Starten met kinderopvang
Een onderneming starten is geen sinecure, ook niet in de kinderopvang. Ben je met alle papieren in orde? Heb je de juiste verzekeringen afgesloten? Is je zaak helemaal startklaar? UNIZO helpt je op weg.
Starten

Steun om je eigen zaak te starten
Ontdek hier de ondersteuning waarop je beroep kan doen bij de opstart van je eigen zaak.
Starten
838
Stoppen of doorstarten
7
adviezen

De gerechtelijke reorganisatie
Een gerechtelijke reorganisatie, wat is dat precies? Hoe moet je die aanvragen en waar moet je rekening mee houden? En wat als jouw klant in een gerechtelijke reorganisatie zit?
Stoppen of doorstarten

Overlaten/overnemen
Wil je jouw zaak overlaten of een andere onderneming overnemen? In dit artikel vind je heel wat nuttige info. En je wil natuurlijk ook weten wat het bedrijf waard is. Met onze waarderingstool kan je die waarde berekenen.
Stoppen of doorstarten

Faillissement
Als het slecht gaat in een zaak is een faillissement soms onvermijdelijk. Het afhandelen van een faillissement is onderhevig aan heel wat regels.
Stoppen of doorstarten