Ruth Lagast van brasserie Chagall Nieuwpoort geeft diversiteit op de werkvloer een kans, en dat resulteert in een mooi succesverhaal. Hoe werkt een divers en inclusief personeelsbeleid? Wat zijn de kansen en de valkuilen? 

Chagall ervaart geen last van de arbeidskrapte. Wat is jullie aanpak?

Tijdens de kalmere periodes trachten we al onze collega’s aan het werk te houden. We zeggen doelbewust collega’s en spreken met opzet nooit over werknemers of personeel. Voor ons is ieder individu even waardevol en verdient iedereen evenveel respect. Ook jobstudenten laten we tijdens kalmere periodes komen, en niet alleen wanneer we in nood zitten of tijdens de drukke zomerperiode. Dat respect en loyaliteit krijgen we ruimschoots terug. Sinds jaar en dag omarmen we die diversiteit binnen onze onderneming. Ons team is stabiel en dat is het levende bewijs dat je met goeie wil van beide kanten heel ver kan geraken.

Welke stappen hebben jullie gezet om diversiteit en inclusie op de werkvloer mogelijk te maken?

Bij ons zijn er al jaren verschillende nationaliteiten aan het werk. Op vandaag zijn er twee Spaanstaligen, in de zomer een Spaanstalige jobstudent, drie Roemenen, een dame met Oekraïense roots en dat aangevuld met Nederlandstaligen. Een vaste voertaal binnen Chagall hebben we niet, maar we proberen zoveel mogelijk Nederlands te spreken met de collega’s. Op die manier worden ze ook aangemoedigd om te praktiseren wat ze geleerd hebben in de les en zien we ze eigenlijk week op week progressie maken. Ook de Roemeense en Oekraïense collega’s proberen onderling Nederlands te spreken. Wanneer dat moeilijker lukt schakelen ze over naar Engels of gebruiken ze Google Translate. Als zaakvoerster van Chagall met een hart voor diversiteit en inclusie probeer ik ook zoveel mogelijk te doen voor onze mensen. Ik help waar ik kan met hun administratie en zoek zelf ook heel wat uit voor hen. Voor vertalingen naar hun eigen moedertaal kan ik steeds rekenen op ondersteuning van het OCMW. Op de menukaart staan karikaturen van alle collega’s. Zo weet de klant telkens de naam van de persoon: onderhoud, keuken, zaal, keuken, bar. Dit benadrukt de persoonlijke en familiale sfeer binnen onze onderneming.

Wat zijn voor jullie de voordelen diversiteit en inclusie op de werkvloer?

Diversiteit bevordert de creativiteit binnen onze onderneming. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten en die kunnen ze letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. Dankzij de verschillende culturen op de werkvloer hebben we al heel wat nieuwe gerechten aan onze kaart toegevoegd. Het is daarnaast ook altijd leuk om toeristen in hun eigen taal te kunnen aanspreken. Dankzij de verscheidenheid aan talen binnen ons team is dat mogelijk.

Ervaar je obstakels of problemen rond diversiteit op het werk? Zo ja, welke zijn dat?

Obstakels wil ik het niet noemen, maar het spreekt voor zich dat het niet altijd evident is op gebied van communicatie en administratie. Er komt wel wat extra werk bij kijken. Ook merk je dat iedereen zijn of haar eigen cultuur en karakter heeft en dat kan wel eens botsen. Maar onze bedrijfscultuur staat ervoor om respect te hebben voor iedereen en gelukkig gebeurt dat dus heel weinig