“Ik kan niet stilzitten en ben graag bezig. Omdat ik meer wilde naast een job in loondienst startte ik in bijberoep. Gelukkig gaven mijn werkgevers me ook al enige vrijheid. Dat smaakte naar meer en nu kan ik er dagelijks van genieten. Ondertussen ben ik op pensioen, maar ook dan kan je freelancer in bijberoep blijven. Het woord pensioen vind ik trouwens verschrikkelijk. Werken is mijn hobby. Zo zie je maar dat freelancen combineerbaar is met alle mogelijke gezinssituaties.

Wanneer je kok van opleiding bent, ga je automatisch richting de hospitality. Daar zit het eten en drinken. De combinatie van verschillende facetten binnen die sector maken mij gelukkig. Ik probeer me vooral voor bedrijfscatering in te zetten. Mijn specialiteit daarin zijn ziekenhuizen en woonzorgcentra. Mijn liefde voor die doelgroep is groot. Net zoals mijn liefde voor koffie. Die verkoop ik ook aan bedrijven. Als kers op de taart kan ik nog mystery visits uitoefenen, vooral bij grote ketens. Centen zijn niet het doel, wel de voldoening die ik eruit haal.

Ik ben soms geneigd om het gratis te doen. Maar dat kan niet. Noch voor jezelf, noch voor je concullega’s. Het is belangrijk dat we freelancers naar waarde laten schatten. Hoewel ik altijd werk, voelt het nooit zo aan. Ik ben verliefd op mijn sector. Het is belangrijk om in je eigen niche te blijven. Doe wat je wil en doe wat je kan. Dingen buiten je comfortzone verzinnen om toch rond te komen, blijken vroeg of laat niet te werken.

Er bestaat geen theoretische aanpak. Volg je hart en wees to-the-point. Opdrachtgevers voelen meteen of je gepassioneerd bent. En die passie creëert een vertrouwensband. Op het einde van de opdracht zouden ze je niet moeten vragen wat je verwezenlijkt hebt maar wel moeten voelen wat je te bieden had. Laat een impact achter. Hoe familialer de sfeer wordt, hoe positiever je later op de opdracht terugkijkt.

Een freelancer biedt een neutrale en externe blik op de zaken. We zijn er niet om dingen kapot de maken. Vroeger werd dat anders gezien. Gelukkig is die gedachtegang stilaan de wereld uit. Wie een freelancer inschakelt, doet dit bewust. Het is geen nice-to-have maar een fix-this. Die bedrijfsmentaliteit zorgt voor een gezondere en professionele samenwerking. Je voelt meteen bij de onderhandelingen welke opdrachtgever al mee in dit verhaal zit.

Enthousiasme is de sleutel tot succes. Laat het aarzelen achterwege. Zo kan je jouw opdracht beter volbrengen. En dat ziet de opdrachtgever ook. Draai of keer het hoe je wil, maar die opdrachtgever is jouw grootste reclamebord. De freelance-wereld is een kleine wereld. Je vindt elkaar sneller dan je denkt. Een goede connectie kan zorgen voor tal van extra opdrachten.”

Een freelancer biedt een neutrale en externe blik op de zaken. We zijn er niet om dingen kapot de maken.

Dirk Vandooren, freelance hospitality, bedrijfscatering, mystery visitor

Nuttig voor jou