Jarenlang vertoefde de Leuvense Sara Pollers in multinationals. Grote teams, torenhoge omzetten, maar ook tonnen stress en werkdruk. De lockdown en de gedwongen rustpauze bezorgden Sara een openbaring. “Wil ik dit eigenlijk nog wel?” vroeg ze zich af. Het antwoord was neen. Ze ging overstag en begon aan de uitbouw van Café René.

Café René is een kleinschalige en persoonlijke zaak met perfecte koffies, eigenzinnige drankjes, een selectie verse snacks en Leuvense graffiti. Een aanbod dat Sara zelf lekker, leuk en interessant vindt. Tijdens het Weekend van de Klant verwelkomde Café René in de Leuvense Mechelsestraat zijn eerste gasten.  

Aan die opening gingen heel wat stappen vooraf. Sara liet zich maar wat graag ondersteunen door UNIZO-ondernemerscoach Els De Wolf. Samen werkten ze aan een onderbouwd businessplan. Hun doel? Het bekomen van een startlening bij PMV/z. Die startlening is een achtergestelde lening van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en is er voor iedereen die een zaak wil starten of elke ondernemer die maximum 4 jaar actief is als zelfstandige in hoofdberoep.

Alles volgens het boekje

Sara: “Voorbereiden, voorbereiden en nog eens voorbereiden. Een tot in detail uitgewerkt businessplan is cruciaal en vermijdt stresstoestanden later. Ik wou heel bewust ruim op tijd klaar zijn. In een eerste fase regelde ik alle vergunningen en papierwerk, daarna de praktische werken en aankopen en tot slot de leverancierscontacten. Dat alles in orde is en volgens het boekje, doet deugd en geeft me veel zelfvertrouwen!”

De hulp, steun en het vertrouwen komen er immers niet zo maar. Sara: “Els hielp me op weg en staat intussen op mijn lijstje van favoriete mensen van het jaar 2021! Zij gaf me praktische tips om van start te gaan met een eerste plan. Achteraf werd het telkens bijgestuurd en opgevolgd op een zeer persoonlijke en directe manier.”

Els: “Wij begeleiden onze ondernemers altijd op maat en doen dat vooral door te luisteren naar hun zorgen en vragen. Maar ik ben ook altijd erg transparant, enkel zo geraak je vooruit. In het geval van de startlening begeleiden we ondernemers met de aanvraagformaliteiten. Zo verhogen we de slaagkansen op een goedkeuring aanzienlijk.”

“Een tot in detail uitgewerkt businessplan is cruciaal.”

Coach Els De Wolf

Gerust kunnen zijn

De aanvraag werd goedgekeurd en met de startlening financierde Sara de verbouwingen en de inrichting van Café René en de eerste voorraden en materialen. Sara: “Die startlening betekende de start van mijn ondernemersdroom! Tegelijkertijd is het een hele geruststelling als zelfstandige om niet tot op de bodem te moeten gaan in de eerste maanden. Gerust kunnen zijn, dat vat dit traject voor mij eigenlijk het best samen. Ik voelde me over de hele lijn gesteund door de hulplijn die Els voor me was, zonder dat ik schroom hoefde te hebben om een ‘domme’ vraag te stellen.”

Els: “Het is pas dom om vragen niet te stellen… en die zelfverzekerdheid is erg belangrijk in het proces. Een financierder overtuig je nu eenmaal alleen met een voorstel waar het enthousiasme, maar voorál de inzet en het inzicht vanaf druipt. Het draait nooit om cijfers alleen, maar om de globale haalbaarheid van een dossier. Sara en ik besteedden veel aandacht met het aantonen en op papier zetten van de expertise, zodat ze ook duidelijk werd voor de kredietanalist van PMV/z.”

Droom je ook van een eigen zaak? Stop met dromen en bouw aan je toekomst met een UNIZO-coach aan je zijde. Ontdek snel wat de begeleiding Starten voor jou in petto heeft. 

Ik ga op ontdekking

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Nuttig voor jou