Na enkele stille jaren blaast er een nieuwe wind door UNIZO Blankenberge. Voorzitter Katrien Vergote (52) wil een breed klankbord vormen voor alle ondernemers in de badstad, én kaart ondertussen het personeelsprobleem in de horeca aan. “Ook wij kunnen niet anders dan twee dagen sluiten in het seizoen. Omdat het aantal werkuren beperkt wordt.”

Katrien was al jarenlang bestuurslid van UNIZO Blankenberge, een lokale tak van het bekende ondernemersnetwerk. Sinds kort is ze ook voorzitter. “Onze UNIZO -afdeling lag hier enkele jaren stil door corona. Niet onlogisch, natuurlijk”, vertelt Katrien. “Toen we recent opnieuw gingen vergaderen, werd mij gevraagd of ik de rol van voorzitter wou opnemen. Andere bestuursleden vonden mij een geknipte kandidaat.”

Sinds 1991 baat ze restaurant Venitien uit op de Zeedijk. Daarnaast is Katrien ook sportinstructrice én brouwt ze haar gezondheidsdrankje Zingy. Een onderneemster pur sang: u leest het al. Blankenberge is een ondernemersstad en herbergt daarom al verschillende middenstandsorganisaties. Denk maar aan de Middenstandsraad, of de recent opgerichte vzw Lokale Economie.

Luisterend oor

UNIZO Blankenberge moet daar complementair op inspelen. “We willen een breed klankbord vormen voor alle ondernemers in Blankenberge. We zijn een en al luisterend oor”, zegt Katrien. “Het is de bedoeling om kleine en grote problemen aan te kaarten bij de diensten. Veel ondernemers in onze stad voelen zich momenteel niet gehoord of gepasseerd. En daar willen wij, in samenspraak met alle diensten, iets aan doen.”

Naast de kleine bekommernissen zijn er natuurlijk ook een aantal grote thema’s die zelfstandigen bezighouden. “Het personeelstekort in de horeca, bijvoorbeeld. Via onze lokale afdeling willen we de koepel van UNIZO aanporren om daar op nationaal vlak iets te doen bewegen”, knikt Katrien.

“Werken moet meer flexibel kunnen: vandaag worden de (over)uren van onze medewerkers beperkt. Ook wij zouden graag elke dag open zijn tijdens het seizoen. Maar dat gaat helemaal niet. Op topdagen staan hier dertig mensen te werken. Om alle uren te kunnen invullen, zouden we met vijftig moeten zijn. Terwijl we nu al geen volk vinden. Recent deed ik nog een oproep: we zochten dringend personeel. Mijn zoekertje werd bijna zestig keer gedeeld op sociale media, maar ik kreeg geen enkel antwoord.”

Betere controle

De oplossing? Een betere controle op zieken en afwezigheden, onder andere. En werken interessanter maken. “Iedereen kent wel iemand die thuis zit met een burn-out die er eigenlijk geen is. Maar de werkgever betaalt wel. Er moet een vangnet zijn, maar het mag geen hangmat worden. We zijn misschien maar een lokale tak van UNIZO, maar zo willen we als ondernemers wel onze stem laten horen. Om zo samen te werken aan een beter klimaat.”

Bron: www.nieuwsblad.be
Journalist: Junior Verbeeke

Nuttig voor jou