BRUGGE - De termijn van het openbaar onderzoek voor het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Bedrijvigheid economische subregio Brugge is afgesloten. De Grootouders voor het Klimaat, Natuurpunt Brugge en Natuurpunt Brugs Ommeland, Groen vzw en vzw Bescherm Bomen en Natuur dienden samen met de West-Vlaamse Milieufederatie bezwaar in tegen de plannen om 38,1 hectare netto te voorzien voor bedrijvigheid. Dat is zonder groenbuffers, bufferbekkens, wegenis en dergelijke en bovenop de ruimte die via andere processen al gepland werd. De organisaties vrezen voor de open ruimte. “Voor de regio Brugge zien we dat gebieden voor havengebonden bedrijven ingenomen worden door garages en andere niet-havengebonden bedrijven, of oude loodsen en gebouwen van één verdiep, waar veel efficiënter met ruimte kan omgegaan worden”, zegt Bart Vanwildemeersch van de West-Vlaamse Milieufederatie. “Het is ook helemaal onlogisch dat elk bedrijf bijvoorbeeld een eigen parking heeft, maar zo zijn er nog zaken die veel efficiënter kunnen.” De Milieufederatie hekelt het feit dat er twee voetbalstadions in één stad voorzien worden: dat van Cercle en Club Brugge. Want binnen dit provinciaal planproces zit ook het stadion van Cercle Brugge aan de Blankenbergse Steenweg.

UNIZO

De visie van het Brugse groene middenveld staat in schril contrast met ondernemersvereniging UNIZO, die wijst op de nood aan bedrijventerreinen. Hendrik Vermeulen, regiovoorzitter van UNIZO Noord West-Vlaanderen stelt: “De bezettingsgraad van bedrijventerreinen in West-Vlaanderen is met 87,6 procent zeer hoog. Voor de economische subregio Brugge loopt dit zelf op tot 90,2 procent. Deze uitzonderlijk hoge bezettingsgraad, gekoppeld aan het aangetoonde tekort van 143,5 hectare in de economische subregio regio Brugge, toont de noodzaak om snel extra hectares te voorzien. Dit tekort toont een directe bedreiging aan voor bedrijven die hun investeringen willen voortzetten en daarmee bijdragen aan de welvaart van de regio. De inzet is hoog, maar de vraag blijft: waarom is er ondanks de duidelijke behoefte aan bedrijventerreinen nog steeds sprake van stagnatie?”

Schot in de zaak?

Hendrik Vermeulen hoopt dat het planproces om extra ruimte te voorzien in de economische subregio Brugge schot in de zaak brengt en er extra ruimte voorzien wordt: “Voor de kmo’s vragen we bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van lokale bedrijventerreinen. Het is noodzakelijk dat ondernemingen blijvend een plek vinden in de kern of op een industrieterrein; waarbij vooral op terreinen een grote nood is aan (betaalbare) locaties en waarvoor er dringend extra hectares moeten voorzien worden in West-Vlaanderen.” (SVK)

Bron: Krant van West-Vlaanderen

Nuttig voor jou