Carine en haar dochter Elvira baten samen Oogwenk Optiek uit. Ze zetten hun webshop in als onlinecatalogus, maar er is nog werk aan de onlinewinkel. Wanneer Elvira in de nieuwsbrief van UNIZO kennismaakt met het nieuwe traject Online Verkopen, grijpt ze de kans met beide handen: “Ik ben een leek in heel het webshopgebeuren. De begeleiding kwam dus als geroepen.”

Via onze webshop willen we meer mensen naar onze fysieke winkel trekken. Mensen kunnen thuis rustig de nieuwe collecties ontdekken en snuisteren in ons gamma. Zaken zoals zonnebrillen, lenzen en onderhoudsproducten kunnen ze online bestellen. Maar ze moeten ze wel komen afhalen”, vertelt Elvira. “Dat fysieke contact met klanten is voor ons heel belangrijk.”

Corona heeft veel ondernemers doen beseffen dat een fysieke winkel niet langer voldoende is om te overleven. Want niemand weet of, wanneer en hoelang winkels weer moeten sluiten. Een webshop lijkt een logische keuze. Om de digitale boot niet te missen, gaan ondernemers massaal aan de slag.

Coach Jolien: “Uiteraard is dat een goed idee. De enige valkuil is dat ze te snel willen gaan, waardoor de webshop op wankele poten staat. En dat is een gemiste kans. Daarom richt UNIZO het traject Online Verkopen in om ondernemers te helpen om hun webshop optimaal in te zetten. Zoals bij Carine en Elvira.”

“Bij een webshop komt meer kijken dan wat spullen verkopen. Je moet ook wettelijk met alles in orde zijn.”

Advies van expert Lieven

“Ik wist dat onze webshop nog niet op punt stond, maar ik wist niet hoe ik eraan moest beginnen. Dus vulde ik eerst de e-scan van VLAIO in. Tijdens het intakegesprek met coach Jolien analyseerden we de resultaten. Daaruit bleek dat er vooral op inhoudelijk vlak werk was aan de webshop, en dat ook onze website voor verbetering vatbaar was. Dus verwees Jolien me door naar expert Lieven.”

Lieven geeft Elvira onder andere tips om sociale media beter in te zetten. Ook Google Analytics en SEA komen aan bod, want Oogwenk Optiek was nog niet vindbaar in de zoekmachines. “Op aanraden van Lieven ga ik ook een cursus SEO volgen. We bekeken ook het crm-systeem en hoe ik de koppeling kan maken naar de marketingtools. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Ja, de lijst met tips was heel lang”, lacht Elvira.

Inzetten als marketingtool

“Elvira is een gedreven jongedame die nieuwe kennis opslorpt”, weet Jolien. “We zijn nog maar enkele weken na het traject en ze is al met een groot deel van de tips aan de slag gegaan. Straf, vind ik. Want naast de webshop, was er ook nog wat werk aan de website. Zo stond het mooie verhaal achter Oogwenk Optiek, zoals de tandem die moeder en dochter vormen, nog niet online. Ze zijn bovendien de exclusieve verdeler van enkele merken. Ook dat mocht meer naar voren komen, mét uiteraard de link naar de webshop. Eigenlijk is er veel werk verricht op marketingvlak in combinatie met de webshop en site.” 

Lieven vult de webshop ook nog aan met enkele verplichtingen. “Bij een webshop komt meer kijken dan wat spullen verkopen. Je moet ook wettelijk met alles in orde zijn”, zegt Elvira.

Tips op maat van de ondernemer

Na het gesprek met de expert zit coach Jolien nog een laatste keer (online) samen met Elvira. Ze overlopen samen hoe het traject is verlopen en of er nog vragen zijn.

“Ik vond het traject Online Verkopen meer dan de moeite waard. Het advies was helemaal op maat van onze webshop. Ik kreeg concrete tips en tricks waarmee ik meteen aan de slag kon. Ik heb zowel van Jolien als Lieven veel bijgeleerd. Nu zit onze webshop goed in elkaar en kan ik hem zelf onderhouden. Een mooie kans voor ondernemers die het nu wat moeilijker hebben.”

Heb jij ook het gevoel dat je meer kunt halen uit je webshop?

Check snel hoe het traject Online Verkopen je op de juiste weg zet.

Meer info

UNIZO Retail - voor winkelhiers

UNIZO Retail

Als winkelhier moet je blijven investeren in de aantrekkingskracht van je zaak, en daar wil UNIZO Retail je bij helpen. UNIZO Retail brengt een aanbod om jou als zelfstandige ondernemer in de retail te helpen om al die uitdagingen om te zetten in opportuniteiten, de omzet van je zaak te verhogen en je te onderscheiden.

Meer info

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!