UNIZO Retail: Aanbod voor handelaars met beide voeten in de toekomst

logo UNIZO RetailDe wereld van handel en retail verandert razendsnel. De groei van e-commerce en de trend van digitalisering zetten de sector op zijn kop. De boodschap van UNIZO Retail: zet  deze uitdagingen om in opportuniteiten, verhoog zo de omzet van je winkel en weet je te onderscheiden.

UNIZO Retail wil zelfstandige handelaars informeren en ondersteunen in deze hectische tijden. En dat doen we met een divers aanbod aan informatie, sessies en begeleiding.

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

 

Generiek aanbod UNIZO Retail
Aanbod e-commerce UNIZO Retail

 

Generiek aanbod UNIZO Retail

Toekomst voor Handel - UNIZO Retail-visie 2020: Een inspirerende visie op de toekomst van de zelfstandige handel in Vlaanderen

De werking van UNIZO Retail wordt opgebouwd vanuit het visiedocument ‘Toekomst voor Handel’. We gingen in gesprek en discussie met honderden handelaars, met belangrijke stakeholders, met onderzoekers en trendwatchers. De visie bundelt de uitdagingen waar de zelfstandige detailhandel vandaag voor staat en doet alvast enkele concrete aanbevelingen.

Liever kijken/luisteren dan lezen? Bekijk het webinar 'Hoe wordt u een nieuwe handelaar?'

Leer bij op de actuasessies, opleidingen en Ondernemersfora van UNIZO

Soms moet je de deur uit om sterker te staan. De sessies, opleidingen en begeleidingstrajcten van UNIZO zijn een snelle manier om meer te weten over trends uit de sector, nieuwe wetgevingen en nieuwe vormen van ondernemen.

Programma Retail najaar 2018:

  • Future Forward - Is jouw winkel klaar voor de toekomst? Tijdens Future Forward kom je terecht op een plek waar je de toekomst kan zien, voelen, proeven en een stuk mee-creëren. Dat doen we door je te inspireren rond verschillende topics, door trends te concretiseren (wat kan jij daar nú mee doen) en toepassingen te tonen waar je mee aan de slag kan in jouw zaak. Bovendien verbinden we je met partners die jou daarbij kunnen ondersteunen.
    Vanuit UNIZO Retail bieden we tijdens dit programma 2 workshops aan. Onze sprekers Laura Boone van Duval Union Consulting en freelance retailexpert Aline Juliá schetsen op een toegankelijke manier de uitdagingen, risico’s en kansen voor jouw handelszaak en zullen je ongetwijfeld inspireren om na te denken over jouw winkel van morgen.

Ontdek alle UNIZO-activiteiten

Ontdek de opleidingen van de UNIZO Ondernemersacademie

Ontdek ons Ondernemersforum: Lerende netwerken voor ambitieuze ondernemers

Inspiratie en tips via de Retail-nieuwsbrief ‘Commerce & E-commerce’

De nieuwbrief ‘Commerce en E-commerce’ biedt UNIZO-leden actief in handel en e-commerce zes keer per jaar een blik op de toekomst, inspirerende getuigenissen, praktische tips en juridisch advies. Met een focus op jou als zelfstandige handelaar en hoe je toegevoegde waarde kunt leveren waarmee je je onderscheidt van de grote offline en online winkels.

Snel up to date via de gratis UNIZO Adviespockets

De UNIZO Adviespockets zijn praktijkgidsen op maat van zelfstandige ondernemers en KMO’s (gratis voor leden, betalend voor niet-leden). Je vindt in ons aanbod voor handel en e-commerce o.a. de pockets

Ontdek alle UNIZO Adviespockets

Hulp en advies via de UNIZO Ondernemerslijn, het Kennisnet en onze webinars

Uiteraard kun je voor persoonlijk eerstelijnsadvies te allen tijde terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn. Je kunt ook zelf op zoek binnen het UNIZO Kennisnet, zeker in de rubriek "Marketing en verkoop" vind je een schat aan informatie om met kennis van zaken uw handel te drijven: van kennisartikels en webinars, tot enquêtes, snelwijzers, checklists en modelcontracten. Je vindt in ons aanbod voor handel en e-commerce o.a.

Webinars:

Laat je begeleiden door de UNIZO Retail Experten

Vraag je je af of je winkel wel voldoet aan de hoge eisen van de hedendaagse consument? Of op welke manier je best aan e-commerce doet? Je hebt al een webshop en wilt over de grenzen heen gaan verkopen? Of overweeg je een tweede zaak te openen en wil je de mogelijkheden aftasten met een pop-upstore? En je wilt je wel laten begeleiden, maar bent bang voor de factuur? Je kunt een beroep doen op een UNIZO Retail Expert vanaf een halve dag voor €350 (excl. btw). Voor langere trajecten is het mogelijk om KMO Portefeuille aan te vragen.

Maak hier kennis met de UNIZO Retail Experten en ontdek wat ze voor jouw winkel kunnen betekenen.

Ontdek alle 1-op-1 begeleidingen van UNIZO

Weekend van de Klant

Weekend van de KlantWeekend van de Klant is sinds 2017 een organisatie van UNIZO, Comeos en UCM en bracht Dag van de Klant en Sunday shopday samen tot een feestelijk shopweekend in heel België. Tijdens het Weekend verwennen tienduizenden winkeliers hun klanten op allerlei manieren: met attenties, cadeautjes of een extra service, zowel de (kleine) zelfstandigen  als de (grote) ketens. Ook vele gemeenten en verenigingen organiseren leuke activiteiten  zoals modeshows, optredens of wedstrijden en voorzien foodtrucks, kinder- en straatanimatie. Iedereen werkt samen om klanten zowel op zaterdag als zondag een onvergetelijke winkelervaring te bezorgen. Want samen hebben we het meeste kans op succes en bereiken we de beste resultaten.

Onze focus ligt op de klant. Maar uiteraard willen UNIZO, Comeos en UCM als ondernemersorganisaties met deze campagne ook de winkels zelf bedanken en maximaal ondersteunen met een brede communicatiecampagne. Weekend van de Klant is immers de ideale gelegenheid om de handel, groot of klein, op Belgische bodem in een positief daglicht te stellen.

We maakten een mooie terugblik op het Weekend van de Klant van 2018.

Weekend van de Klant is steeds het weekend waarin de eerste zondag van oktober valt. In 2019 gaat het Weekend door op 5 en 6 oktober. 

Volg het Weekend van de Klant op Facebook en Twitter

www.weekendvandeklant.be 

Webinar ‘Haal het maximum uit het Weekend van de Klant’

Steven BolléWil je een leuke actie organiseren voor het Weekend van de Klant, alleen of met de handelaars uit je straat? Dan is het webinar 'Haal het maximum uit jouw Weekend van de Klant' zeker iets voor jou! UNIZO Retail expert Steven Bollé reikt je tips en ideeën aan om van jouw Weekend een succes te maken, zowel tijdens als ook nog na afloop. Hij toont aan dat het Weekend ook een opportuniteit kan zijn om nieuwe klanten te genereren.


 

UNIZO-Voordelen

Als handelaar heb je 101 redenen om te kiezen voor een UNIZO-lidmaatschap. We nemen het op voor jouw rechten en belangen als zelfstandige ondernemer, KMO bedrijfsleider of Vrije Beroeper. klik hier voor de redenen. Als UNIZO-lid kun je ook gebruik maken van tal van kortingen, aangeboden door onze partners. Ontdek hier het volledige overzicht.

 

Aanbod e-commerce UNIZO Retail

Webinar 'Veilig online verkopen'

Je klanten maken steeds vaker gebruik van het internet, om producten te verkennen, te bestellen, te betalen en/of te laten leveren. In e-commerce schuilt een gigantische opportuniteit, maar je moet ook voldoen aan alle wettelijke regels die op de online verkoop aan consumenten van toepassing zijn. Je klanten willen er zeker van zijn dat ze ook op jouw website in alle veiligheid kunnen winkelen. In het webinar 'Veilig online verkopen' (enkel beschikbaar voor leden) geeft E-commerceadviseur Caroline Van den Borre je niet alleen meer inzicht in de manieren waarop je online kunt verkopen en welke betaalmogelijkheden er zijn, maar ze vertelt je ook over de rechten en plichten die je als online handelaar hebt, hoe de bestelprocedure er moet uitzien, hoe je moet omgaan met retours, enz.

Je webshop juridisch waterdicht dankzij het UNIZO E-Commercelabel

Het is vrijwel onmogelijk om alle wettelijke regels te kennen die van toepassing zijn op de online verkoop aan consumenten. Met het UNIZO E-commercelabel ben jij en je klant gerust dat je webshop betrouwbaar is. Het kwaliteitslabel is enkel beschikbaar voor UNIZO-leden en wordt toegekend na een grondige juridische screening. Je wordt daarbij begeleid tot jouw webwinkel wettelijk helemaal in orde is. Bovendien gebeurt jaarlijks een controle op basis van de toepasselijke en eventueel gewijzigde wetgeving.

Bundel de krachten met je lokale collega's en bedien je klanten ook online met e-commerceplatform Storesquare!

Begin 2016 werd Storesquare gelanceerd, een e-commerceplatform uitsluitend voor Vlaamse KMO’s. Roularta, KBC, ING en UNIZO willen zo de stap naar online verkoop voor zelfstandige handelaars kleiner maken. Zo kan de consument ook te allen tijde bij zijn lokale handelaar kopen. Maar Storesquare is meer dan een online marktplaats: er wordt gezorgd voor de marketing, de financiële afhandeling, tot en met de aflevering bij de consument indien je dat wenst. Krijg een antwoord op al jouw vragen op www.storesquare.be/handelaars

E-commerce Xpo: dé vakbeurs voor digitaal ondernemen

De 5de editie van E-Commerce Xpo gaat door op maandag 12 en dinsdag 13 november 2018, en is het meest complete event voor digitaal ondernemen in België. Ontmoet meer dan 130 toonaangevende exposanten en experten in webshopdesign, veilig betalen, logistieke oplossingen, online marketing, consultancy en advies. Je vindt er oplossingen om je website en/of -shop te optimaliseren, je online verkoop te boosten, digitale tools om (nog) efficiënter te werken, je kunt er ervaringen uitwisselen met collega-ondernemers, leren van de ruim 80 praktijkgetuigenissen, en zo veel meer. De beurs is gratis na online registratie.

Ontdek alle info, het volledige seminarieprogramma en schrijf gratis in op www.ecommercexpo.be

Versterk als handelaar je online aanwezigheid zonder een financiële kater dankzij het project ‘Het internet. Ook uw zaak.’ van UNIZO en VLAIO

Voorjaar 2018 lanceerden UNIZO Retail en het Agentschap Innoveren en Ondernemen het vervolg op ‘Het internet. Ook uw zaak.’. Met de campagne willen we alle handelaars stimuleren om werk te maken van hun online activiteiten. We zetten je concreet op weg met een overzicht van de mogelijkheden voor jouw zaak en praktische tips. Doe ook zeker de e-scan en ontdek de mogelijkheden van het internet voor jouw zaak en leer welke stappen je nog kunt zetten. Wil je concreet aan de slag met e-commerce? Bereken dan zeker eerst de financiële impact voor uw zaak. Maak gebruik van dit gratis financieel plan om de haalbaarheid te onderzoeken.

Verhoogde digitale investeringsaftrek van 13,5% voor webshops

Sinds augustus 2015 kunnen zowel zelfstandigen als kleine vennootschappen genieten van een verhoogde investeringsaftrek van 13,5% voor ‘investeringen in digitale vaste activa dienend voor de integratie en exploitatie van digitale betalings-en factureringssystemen’. Het doel van de maatregel is een toename van investeringen door KMO’s te realiseren in het kader van de digitale evolutie. Daarbij wordt in eerste instantie de overschakeling naar de e-factuur (elektronische factuur) en de aanschaf van een betaalterminal beoogd. Maar ook investeringen voor webshops of een witte kassa (geregistreerd kassasysteem, verplicht in de horeca) komen in aanmerking. Ontdek alle investeringen die in aanmerking komen voor de verhoogde investeringsaftrek voor digitale investeringen.

UNIZO-charter voor leveranciers betaalterminals

In het verleden waren er wel eens klachten van ondernemers over de leveranciers van betaalterminals. Die klachten gingen dan vooral over agressieve verkoopstechnieken, ontoereikende technische bijstand, extreem lange looptijden van huurcontracten en een gebrekkige klachtenbehandeling. Om je te helpen een goede leverancier te kiezen, ontwikkelde UNIZO een kwaliteitslabel voor leveranciers die voldoen aan minimumeisen inzake klantvriendelijkheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Leveranciers die voldoen aan de door UNIZO bepaalde minimumeisen, kun je herkennen aan het 'Erkend Leverancier'-logo. Het certificaat werd ondertussen aan de volgende leveranciers toegekend:

We stelden ook een checklist samen waarop je moet letten bij het afsluiten van een contract met een leverancier van betaalterminals.

Lees meer over e-commerce op het UNIZO Kennisnet

Begeleiding nodig? Laat je bijstaan door onze E-commerce experten:

 

Ook interessant Retail-aanbod

  • ABM: het Adviesbureau Marketing en Onderzoek, gespecialiseerd is in socio-economische vergunningen en handel.
  • PMO: praktijkgerichte personeels- en managementopleidingen voor KMO’s, op maat van de winkelsector.

 

Contactgegevens UNIZO Retail
T: 0800/20 750
Mail: retail@unizo.be
Facebook: www.facebook.com/UNIZORetail
Twitter: www.twitter.com/UNIZORetail

Team:

  • Mien Gillis, Retail Expert
  • Kim Mampaey, Projectcoördinator Retail