In januari 2023 zagen 1,3 miljoen werknemers hun loon met meer dan 11 procent geïndexeerd worden door de aanhoudend hoge inflatie. Voor freelancers gebeurt dat allesbehalve automatisch, wij zijn zelf verantwoordelijk voor het al dan niet optrekken van onze prijzen en dat is niet zo eenvoudig. Sommigen gaan er gewoon voor, anderen durven niet uit angst klanten kwijt te geraken. Ons advies? Durf te streven naar de juiste prijs maar probeer het vooral goed aan te pakken! We geven je hier een aantal tips.

 

  1. Maak in de eerste plaats duidelijke afspraken met jezelf. Je uurtarief is vaak slechts een houvast. Denk vooraf goed na hoe je met je nieuwe uurtarief zal omgaan in verschillende situaties. Hou je dezelfde prijs aan bij langdurige opdrachten en bij trouwe opdrachtgevers? Vraag je voor elke opdracht hetzelfde tarief of ben je voor sommige werkzaamheden goedkoper?
     
  2. Informeer je klanten! Zijn er opdrachtgevers waarmee je geregeld samenwerkt? Informeer hen dan tijdig over hoe, wanneer en waarom jouw prijsverhoging ingaat. Zo voorkom je dat trouwe klanten plots voor verrassingen komen te staan. Misschien kan je je prijsverhoging zelfs gebruiken om goede klanten nog meer aan jou te binden door hen op de hoogte te brengen van je prijsverhoging maar speciaal voor hen, als trouwe klant een uitzondering te maken.
     
  3. Wees duidelijk. Waarom heb je je prijzen verhoogd?  Je verkoopt allicht geen producten die plots veel duurder geworden zijn. Maar het dagelijkse leven is ook voor jou duurder geworden, het kantoor dat je huurt is duurder geworden, energie en brandstof kosten ook voor jou meer. Schrijf voor jezelf even op wat voor jou van toepassing is. Wees duidelijk in je motivatie voor het verhogen van je uurtarief. Daardoor word je serieus genomen. Je hebt hier goed over nagedacht, breng deze boodschap dus met vertrouwen, dan is er meteen minder ruimte voor onderhandelingen