Sinds het uitreden van het VK uit de Europese Unie is er heel wat nieuwe regelgeving voor ondernemers die handel doen met de voormalige EU-lidstaat. Daaronder hoort sinds kort ook het Border Target Operation Model (BTOM). Dat is een recente maatregel van het Verenigd Koninkrijk voor alle goederen (voor dierlijke en plantaardige producten, planten, levensmiddelen en diervoeders) die de Britse grenzen binnenkomen. Hierdoor worden extra douaneregels en controles van kracht bij het exporteren van goederen naar het VK. De implementatie van dit model wordt stapsgewijs uitgerold van 31 januari ‘24 tot 31 oktober ‘24 en komt op 30 april in een nieuwe fase terecht.

Maar laten we eerst de vraag stellen waarom dit systeem is ingevoerd. Het doel van BTOM is om "de meest effectieve grens ter wereld" in het VK te creëren. Dit willen de Britten bereiken door middel van een verbeterd regime van sanitaire, fytosanitaire en veiligheidscontroles op invoer. Het uiteindelijke doel is om de complexiteit van de grenscontroles te verminderen.

Op 31 januari 2024 bestond stap 1 uit de uitrol van gezondheidscertificaten voor:

  • Dierlijke producten met een gemiddeld risico vanuit de EU;
  • Planten, plantaardige producten en levensmiddelen & diervoeders van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico vanuit de EU.


Nu treedt op 30 april 2024 de tweede fase in gang, namelijk extra fysieke grenscontrole op specifieke goederen. Dit zijn zogenaamde SPS-controles of sanitaire en fytosanitaire checks. Concreet zal de Britse douane SPS-controles uitvoeren op:

  • Dierlijke en plantaardige producten van hoog en middelhoog risico,
  • Levende dieren, planten, kiemproducten en dierenvoer,
  • Laagrisicoproducten van dierlijke oorsprong via een online voorafmelding in het Britse IPAFFS-systeem.

Onder welk risicoprofiel jouw producten vallen kan je terugvinden via deze link.

Een tweede grote wijziging is dat de inspecties van planten/plantaardige producten vanuit de EU met een hoog risico nu zullen plaatsvinden aan grenscontroleposten, zoals in havens en luchthavens, in plaats van op de eindbestemming. De concrete plaatsen kan je checken via deze lijst of bekijken via deze interactieve kaart.


Wat zal de Britse douane nu concreet van je verwachten aan de grenscontroleposten?

Eerst en vooral zullen ze zoals steeds een fysieke goederencontrole doen, maar zullen ze nu ook checken of voor de eerder vermelde producten de juiste documentatie aanwezig is. Als exporteur van dergelijke producten moet je een gezondheids- of fytosanitair certificaat aanvragen via het BeCert-platform. Daarnaast zal de Britse douane ook nagaan of de prenotificatie in orde is. Je moet namelijk de Britse autoriteiten op voorhand inlichten over de komst van risicogoederen via het online platform IPAFFS.

TIP

Als ondernemer is het dus belangrijk om nu al de oefening te maken hoeveel extra tijd de SPS-controles zullen innemen voor jouw zendingen naar het VK. Een extra stock aanleggen om de beginperiode te overbruggen is geen overbodige luxe. Communiceer hier klaar en duidelijk over met je Britse zakenpartners.

Meer info: