Ook copywriter Dana Gorremans krijgt te maken met de gevolgen van de coronacrisis: ze verliest haar job. Toch ziet ze dit als dé kans om haar freelancecarrière te starten. Ze kent UNIZO goed en weet dat het traject voor starters Dana’s tekstbureau een duwtje in de juiste richting zal geven.

In maart is Dana nog in dienst als copywriter, in april raakt ze verzeild in een collectief ontslag. “Ik liep al langer met het idee om ooit als freelancer te starten. Dat raakte dus allemaal in een stroomversnelling. En ik wist dat een grondige voorbereiding cruciaal was. Ik aarzelde dan ook geen moment om me in te schrijven voor het traject Starten”, vertelt Dana.

Coach Liesbeth vult dit graag nog aan: “Als je begint als zelfstandige komt er veel info op je af. Met het traject rond Starten brengen we daarin structuur. Want de angst om iets niet te kunnen of iets niet te weten houdt mensen vaak tegen – ondanks hun potentieel. Als coach staan we naast jou en wijzen we je de juiste richting.”

Proefwerk indienen

“Liesbeth haalde me de pieren uit mijn neus”, lacht Dana. “Ze was enthousiast en stelde me de juiste vragen, waardoor ze me liet nadenken over mijn missie en visie. We werkten rond de vragen: waarvoor wil ik staan? Waar wil ik binnen x aantal jaar staan? Daarna gingen we dieper in op de praktische kant: wie is mijn doelgroep? Hoeveel uren moet ik wekelijks/maandelijks factureren om financieel comfortabel te zitten?”

“Met deze info schreef ik mijn ondernemings- en financieel plan uit. Dankzij de twee workshops en feedback van Liesbeth, zette ik de puntjes op de i. Toch vond ik het spannend om alles door te sturen naar haar. Beetje zoals een proefwerk dat je moet indienen. Maar ze vond het prima. Oef!”

Positief haalbaarheidsverslag

Dana kijkt reikhalzend uit naar het tweede gesprek. Wat vindt Liesbeth van haar plannen? Zijn ze realistisch? Heeft haar project kans op slagen? “We overliepen alles grondig en met een paar laatste wijzigingen, viel het verdict: Dana’s tekstbureau heeft een reële kans op slagen. Dit is natuurlijk in theorie. Maar het feit dat het kán, geeft me echt moed. Ik kreeg een uitgebreid haalbaarheidsverslag met alle feiten en conclusies op een rij.”

Liesbeth houdt haar pupil nauwlettend in de gaten: “Dana is nu twee maanden bezig als freelancer. Ik volg haar op LinkedIn en zie daar fijne dingen passeren. Ik twijfel er niet aan dat ze goed bezig is.”

"Ik dacht dat het freelanceleven eenzaam zou zijn, maar ik heb nog nooit zoveel contact gehad met mensen"

Springplank naar zelfstandige

Omdat Dana werd ontslagen, raadt Liesbeth haar ook aan om een aanvraag in te dienen voor ‘Springplank naar zelfstandige’ bij de RVA. “Door deze maatregel ontvang ik een jaar lang een werkloosheidsuitkering en kon ik toch in bijberoep starten. Ik krijg dan de tijd om mijn klantenbestand uit te bouwen en zo hoef ik de eerste maanden niet op zwart zaad te zitten. Er hangen heel wat voorwaarden aan vast, maar het zorgt er nu wel voor dat ik echt geniet van mijn eerste maanden als zelfstandige.”

Happy freelancer

“Ik dacht dat het freelanceleven eenzaam zou zijn, maar ik heb nog nooit zoveel contact gehad met mensen. En dan zijn de echte netwerkevents nog niet gestart. Daar kijk wel naar uit. Uiteraard ben ik lid van UNIZO en ik schreef me ook in bij Love to be free: het UNIZO-platform voor freelancers. Ik ben op dit moment een happy freelancer, dat nemen ze me alvast nooit meer af.”

You can do this

Volgens Dana is starten als freelancer niet het moeilijk deel: “Je vraagt je btw-nummer aan en voilà, je bent gestart. Maar er komt toch veel meer bij kijken en het traject rond starten zet je al op de juiste weg. Of geeft op zijn minst een beeld van wat kan en wat niet. Het is echt de moeite waard.”

Heb jij ook plannen om je eigen bedrijfje op te bouwen? Start dan met een stevig fundament. Het traject Starten geeft je alvast de nodige bouwmaterialen.

Boost je start!

  

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen.
Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!