UNIZO Love to be free, versterkend netwerk voor freelancers

Love to be free is sinds 2014 het versterkend netwerk voor freelancers. In deze UNIZO doelgroepwerking delen we info, advies en ervaringen en inspireren we (elkaar) om beter te ondernemen.

Freelancers. Voor de wetgever bestaan ze zelfs niet, maar ze zijn van goudwaarde in onze economie. Het zijn ondernemers die zelfstandig (zonder personeel)  diensten leveren op basis van projecten en/of tijdsgebonden opdrachten. Met hun specifieke expertise, flexibele instelling en frisse blik geven ze bedrijven een inhoudelijke zuurstof-injectie.

Aanbod op maat van freelancers

UNIZO heeft een steeds groter aanbod op maat van freelancers. Er is de online adviesdag Freelance Friday. En jaarlijks vieren we de Dag van de Freelancer tijdens een live inspirerend netwerkevent. Alle afgelopen webinars kan je ook herbekijken in de webinar-bibliotheek. Verder zijn er ook handige tools, een nacalculator en een uurtarieventool. En tot slot zijn er ook de veel gestelde vragen van freelancers die dankzij de UNIZO-studiedienst een antwoord krijgen.

Maak deel uit van ons netwerk

Als UNIZO-lid kan je van alle netwerkvoordelen van Love to be free gebruik maken. Gewoon even registreren met je lidnummer op de aparte Love to be free-community. Heb je ideeën, opmerkingen, vragen of kritiek? 'Feel free' om het ons te laten weten via freelancers@unizo.be. We kijken ernaar uit.

1. Zit jouw prijs goed?

Hoe bepaal jij je tarieven? Met de natte vinger? Doe de oefening en maak gebruik van deze prijs inzicht tool van Flanders DC of (exclusief voor UNIZO-(start)leden) onze Uurtariefberekenaar.  Dankzij deze tool kom je gefundeerd tot een goed, onderbouwd tarief. Voer de parameters in en je ziet meteen of je vandaag te weinig, net genoeg of zelfs meer dan genoeg aanrekent?
Nacalculatie is een zeer belangrijk proces om je inkomstenstroom onder controle te houden.Met de Nacalculatortool kan je na het uitvoeren van een opdracht berekenen of je op voorhand ingeschatte kosten (tijdsbesteding, effectieve kosten, ...) overeenstemmen met de werkelijkheid.

2. Bouw een sterk LinkedIn profiel uit

Als je als freelancer één kanaal zou moeten uitkiezen om zeker op aanwezig te zijn, laat het dan LinkedIn zijn. Vele opdrachtgevers spreken daar hun netwerk aan in de hoop de geschikte freelancer te vinden voor hun opdracht. Zorg er dus voor dat je een duidelijke profielfoto hebt, een coverfoto, dat je een kleine samenvatting over jezelf hebt en dat je al je ervaringen hebt aangevuld, eventueel met een video erbij. Profileer jezelf helemaal als expert door artikels te schrijven over jouw visie op ontwikkelingen binnen jouw domein. Deze komen op je profiel terecht, je connecties krijgen een melding wanneer je een artikel gepubliceerd hebt (bedrijfspagina’s kunnen dit niet!) en dankzij de SEO van je artikel, verhoog je ook nog eens je zichtbaarheid.

3. Activeer je slapende netwerk

Het belangrijkste kanaal om klanten te vinden, is met voorsprong mond-tot-mond reclame. Iedereen ontmoette in zijn leven onwaarschijnlijk veel mensen: buren, studiegenoten, vrienden van de scouts, familie, (ex-)collega’s. Wat als jij nu eens een aantal van deze slapende contacten weer “actief” maakt en kan inschakelen bij je huidige actief netwerk? Dan heb je ineens gigantisch veel extra ambassadeurs!

4. Zorg voor een goed contract

Eén op twee freelancers sluiten geen contract af en werken louter op basis van vertrouwen. Zo mis je een regeling omtrent overmacht en/of clausule ‘wat in geval van beëindiging van mijn contract’. Heb je wel een contract dan blijven alle commerciële afspraken van toepassing en dien je je aan het contract te houden. Als UNIZO-startlid kan je gratis dit modelcontract voor freelancers downloaden.