Je stond er als ondernemer misschien niet meer bij stil, maar wist je dat het invorderen van - niet op tijd betaalde -schulden bij consumenten binnenkort een pak moeilijker wordt? De nieuwe wet daarover, die in maart van dit jaar door het federaal parlement werd goedgekeurd, treedt namelijk op 1 september in werking. Je bent dus maar beter voorbereid.

Met deze  nieuwe wetgeving wil de overheid de consumenten beter beschermen en de zogenaamde "schuldenindustrie" inperken. Maar volgens UNIZO is de balans hiermee doorgeslagen, in het nadeel van vooral veel kleine en middelgrote ondernemers, die veel meer tijd, energie en middelen zullen moeten stoppen in het afdwingen van betalingen waar ze recht op hebben. Inspanningen die, zeker voor kleinere facturen, niet in verhouding staan tot de in te vorderen bedragen.

Zo zal je als ondernemer bij wanbetaling altijd een eerste herinnering moeten sturen, waarbij je de consument 14 dagen reactietijd moet gunnen. Wat in de praktijk heel vaak neerkomt op een gratis extra uitstel van betaling. Want eventuele verwijlintresten mogen pas na die 14 dagen beginnen lopen. Hetzelfde geldt voor een eventueel contractueel bepaald schadebeding. Na aandringen van UNIZO werd hier voor kleine ondernemingen een uitzondering voorzien, waardoor zij wél verwijlintresten vanaf de eerste dag  na de gratis herinnering mogen aanrekenen. Maar de concrete stappen daartoe mogen ook zij pas 14 dagen na hun herinneringsbrief zetten.

De nieuwe regels in detail, plus exclusieve modeldocumenten en tools voor leden

De experts van onze UNIZO Studiedienst leggen je in een uitgebreider artikel haarfijn de details uit van de nieuwe regelgeving. Dat artikel vind je hier, in onze Ondernemersgids.

Meteen aansluitend daarbij vind je, exclusief voor UNIZO-leden, een gratis model van "algemene voorwaarden" in B2C-relaties, dat je enkel nog maar hoeft te personaliseren. We bieden je als UNIZO-lid ook een "model van eerste herinneringsbrief" aan. En we verwijzen jou naar onze aanmanings- en incassoservice, eveneens exclusief voor UNIZO-leden. Verder in de Ondernemersgids vind je heel wat praktische tips en adviezen over omgaan met wanbetalers en wanbetaling vermijden.

Naar alle details over de nieuwe regels voor schuldinvordering bij consumenten

Nuttig voor jou