KNUSS uit Kortrijk werd zopas door UNIZO verkozen tot nationale ‘Starter van het Jaar’. Zaakvoerders Guillaume en Lowie zijn klaar om met hun stoelverwarming de markt te veroveren en de uitstoot van gasverwarming terug te dringen.

“Onze economie heeft doorlopend nood aan nieuw bloed, nieuwe starters met creatieve ideeën die er volop voor willen gaan en met hun toegevoegde waarde welvaart creëren”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “We willen mensen die dromen om een eigen zaak te starten inspireren en aanmoedigen maar ook goed informeren en begeleiden. Met deze prijs zetten we jaarlijkse een inspirerend en aanstekelijke rolmodel op een podium.”

Danny Van Assche

"Via ons startersplatform informeerden we vorig jaar meer dan 2.000 potentiële ondernemers, 800 starters en prestarters hebben we effectief begeleid. In maart starten onze Startersroadshows waar starters in contact worden gebracht met experten en adviseurs”, zegt Danny Van Assche.

KNUSS werd opgericht eind 2021, met thuishaven in start-upcampus Hangar K op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. Het innovatieve idee kregen de jonge ondernemers tijdens een schoolopdracht voor de opleiding Industrieel Productontwerpen. Na hun studies besloten Lowie en Guillaume het principe van warmtetechnologie in kussens, zetels en stoelen verder uit te werken zowel voor binnen- als buitenmeubilair.

Ook het ecologische aspect is daarbij een belangrijke drijfveer. Bij de stoelverwarming gaat geen warmte verloren en is er weinig tot geen  CO2-uitstoot. Intussen kunnen ze al op heel wat interesse rekenen uit de meubelindustrie en de horeca. Horecazaken die gasverwarmers vervangen door producten van KNUSS, kunnen dan ook heel wat besparen. Een gasverwarmer verbruikt tot 14.000 Watt per uur, het KNUSS-systeem verbruikt 10 tot 30 Watt per persoon. Omgerekend kan men zo op een terras tot 90 procent op verwarming besparen. 

Naast de horeca kijkt KNUSS ook naar meubelindustrie. De ‘Hot Dotty’, 's werelds eerste draadloos verwarmde poef, is klaar om ruim gelanceerd te worden. Verschillende merken en leveranciers hebben reeds interesse getoond. Het gaat dan ook razendsnel met het jonge bedrijf. In 2022 wonnen ze nog de hoofdprijs van de wedstrijd Expedition DO! (Durf Ondernemen) van de UGent. Dit jaar wordt een professioneel bureau ingeschakeld in om investeerders te zoeken. 

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, overhandigde vandaag persoonlijk de award 'Starter van het Jaar', die mede namens de partners Liantis, KBC en Proximus wordt uitgereikt. 

Naar de Facebookpagina van Knuss

Nuttig voor jou