Na het paasakkoord, waarin al heel wat hervormingen uit het regeerakkoord in praktische maatregelen werden omgezet, wil minister van Werk David Clarinval (MR) nu vaart maken met een tweede pakket hervormingen op de arbeidsmarkt. Het pakket gaat van meer flexi-jobs tot kortere opzegperiodes en soepeler overuren.
Een akkoord voor de zomervakantie - de facto de nationale feestdag op 21 juli - lijkt snel, maar wordt niet helemaal uitgesloten. Dat blijkt uit interviews met de minister de voorbije week in in o.m. De Tijd, L’Echo en Le Soir.

UNIZO reageert alvast erg tevreden.

De bewuste maatregelen in het regeerakkoord waarover het hier gaat, komen immers recht uit ons verkiezingsmemorandum ‘Krachtwerk’ en uit ons dossier ‘Flexibiliteit’. Ontdek hier al onze UNIZO-vingerafdrukken in het nieuwe regeerakkoord. “Van ons mag het nu snel gaan”, klinkt het bij UNIZO.

Wil jij dat UNIZO ook jouw KMO-belangen verdedigt?

Word nu UNIZO-lid.

Beperking ontslagvergoeding tot één jaar

Eén van de speerpunten is de ontslagvergoeding beperken tot één jaar. Het gaat om een maatregel die is afgesproken in het regeerakkoord. De bedoeling is 'een beter evenwicht te vinden tussen een degelijk niveau van sociale bescherming en een aantrekkelijk investeringsklimaat'. Vandaag kan een ontslagvergoeding voor een werknemer oplopen tot twee jaar. Die maximumtermijn wordt dus gehalveerd. Voor wie verkozen wordt bij de sociale verkiezingen zou de opzegperiode bij ontslag ingekort worden van twee jaar naar zes maanden.

De beperking van de opzegperiode is een belangrijke UNIZO-realisatie. Kanttekening en minpunt, aldus UNIZO, is evenwel dat deze beperking enkel geldt voor nieuwe contracten. UNIZO vraagt dat deze maatregel ook voor alle bestaande arbeidscontracten worden ingevoerd, gezien heel wat werkgevers – hier en nu - worden geconfronteerd met werknemers die niet meer voldoen, maar waarvan de ontslagvergoeding onbetaalbaar is, gelet op hun hoge anciënniteit. Ze moeten deze medewerkers dus tegen wil en dank aan boord houden, terwijl ze wegen op de efficiëntie en rendabiliteit van hun bedrijf. UNIZO argumenteert dat een algemene invoering geen retroactieve maatregel is, gezien die wordt toegepast op ontslagen in de toekomst.

Flexi-jobs

Het maximale jaarinkomen dat via flexi-jobs mogen verdienen binnen dit voordelig stelsel, gaat van 12.000 naar 18.000 euro. Wie voltijds werkt, zal daar bovenop ook nog als flexijobber mogen werken in hetzelfde bedrijf. Dat is tot nu toe verboden.

Welkom terug, proefperiode

Vanaf eind dit jaar wordt ook de proefperiode weer ingevoerd. Daardoor kan je als werkgever tijdens de eerste zes maanden opnieuw het arbeidscontract verbreken met een opzegtermijn van slechts één week.

Accordeon-uurrooster

De regering biedt voortaan ook de mogelijkheid om een'accordeon-uurroosters' in te voreen, waarbij de ene week meer kan worden gewerkt en de andere week minder. Het aantal werkuren wordt dan geteld per jaar. Dat moet toelaten pieken op het werk op te vangen, maar ook werknemers flexibiliteit bieden op drukke gezinsmomenten.

Belangrijke kanttekening: De werknemer moet akkoord gaan met de invoering van zo’n flexibel uurrooster. Als werkgever mag je dit dus niet eenzijdig invoeren.

Nachtarbeid en overuren

Het verbod op nachtarbeid verdwijnt. Voor de eerste 180 overuren per jaar zal een fiscaal vriendelijk regime gelden, zowel voor werknemer als werkgever. Voor de eerste 360 vrijwillige overuren zullen geen motivering en inhaalrust meer nodig zijn. In de horeca zullen die 360 vrijwillige overuren opgetrokken worden tot 450.

Van 3 naar 2 dagen afwezig zonder doktersbriefje

Om de strijd tegen het absenteïsme op de werkvloer op te drijven, wordt het aantal toegelaten afwezigheidsdagen zonder doktersbriefje teruggeschroefd van 3 naar 2 dagen.

Nuttig voor jou