Een eigen bedrijf opzetten is spannend, maar wie het weloverwogen, goed geadviseerd en met passie doet, heeft alvast een stevige basis in handen. Zo ook Stefan Paesen, zaakvoerder van Paesen Pomp & Sproei. De firma uit Pelt bestaat nog maar een jaar, maar heeft al stevig voet aan de grond gezet in Limburg. Wil jij de sprong ook wagen? Check dan zeker het traject starten van UNIZO!

Tekst: Annelies Plugge - Foto: Luc Daelemans

Stefan Paesen werkte negen jaar voor een grote firma in de pomp- en beregeningssector. Daarna functioneerde hij nog enkele jaren als accountmanager voor een zwembadbedrijf, maar uiteindelijk richtte hij toch zijn pijlen op het zelfstandig ondernemerschap. Eerst in bijberoep, om zichzelf de tijd te gunnen en een netwerk op te bouwen. “Maar toen ik de stap richting voltijdse zelfstandigheid ging nemen, liet ik me toch liefst grondig adviseren”, vertelt Stefan. Via de VDAB kwam hij in een jumpstarttraject terecht en schreef hij zich in voor een begeleidingstraject bij UNIZO.

In hoofdberoep

En dat bleek een succes. Hoewel ondernemers het traject voor zelfstandigen tot wel een jaar kunnen volgen, was Stefan al na zes maanden volledig klaargestoomd. In januari 2022 zette hij zijn bijberoep met Paesen Pomp & Sproei om naar een hoofdberoep. “Ik had echt het gevoel dat het goed zat”, zegt hij, terugkijkend op zijn begeleiding en overstap. “En dat zag ik ook terug in de vele aanvragen die mijn bedrijf kreeg en in de steun die ik ontving. Mijn netwerk en klantenbestand zijn eigenlijk heel organisch gegroeid.” Paesen Pomp & Sproei installeert beregenings- en waterpompsystemen en legt bronpompen aan. Klussen waarvoor mensen soms zelf de mouwen opstropen, maar veel klanten schakelen toch graag een professional in.

Persoonlijk betrokken

Tijdens het traject leerde Stefan over alle zaken die bij een eigen onderneming komen kijken, een verhaal dat werd ondersteund door wat hij in de praktijk meemaakte. Al snel kreeg Stefan namelijk een medevennoot, kwam zijn schoonbroer deeltijds bij hem in dienst en stapte zijn vrouw mee in het bedrijf om de administratie op zich te nemen. “Ik heb het geluk dat er heel veel mensen achter mij staan, zowel familie als klanten. Ik heb een enorme passie en die straal ik waarschijnlijk ook uit naar mijn omgeving. Je kunt ervaring hebben, maar persoonlijke betrokkenheid bij de klant en je werk is nóg belangrijker. Of we nu een opmeting doen, een product verkopen of technische ondersteuning leveren, ik ben er zelf altijd bij.”

Op maat groeien

Dankzij dat werkethos krijgt Stefan ook regelmatig aanvragen van concullega’s en partners – tuinders, bouwbedrijven, etc. – waar hij inmiddels een goede band mee heeft opgebouwd. Daarnaast breidt het bedrijf dit jaar uit met een extra magazijn voor leveringen en opslag. “Doordat we ook ontijzeringen aanbieden, komen de opdrachten op dit moment vlot binnen. Dus dat magazijn is zeker nodig. Maar we groeien bewust, op maat, en zoals we zelf willen”, geeft Stefan aan. “Met ons kleine team werkt het prima en dat houden we voorlopig zo. De weekdagen staan vol, in het weekend genieten we van ons gezin. We hebben een fijne balans gevonden.”