Plannen om te ondernemen, maar weet je nog niet helemaal hoe je jouw boekhouding moet aanpakken? Giel Thomas, co-founder van boekhoudplatform Dexxter, zet enkele vragen op een rijtje die een ondernemer zich best stelt om een goede beslissing te kunnen nemen.

  • Welke ondernemingsvorm heb je?

Het maakt een groot verschil of je een eenmanszaak of een vennootschap hebt.  Een vennootschap geeft meer bescherming en kan fiscaal interessanter zijn als je een iets grotere business hebt. Bij vennootschappen is sprake van dubbel boekhouden en daarvoor schakel je best altijd een boekhouder in! 

Een eenmanszaak heeft een enkelvoudige boekhouding, wat veel minder complex is. Dat kan je zelf doen, in Excel of via een boekhoudplatform. Dat laatste is aangeraden om de kans op fouten te verkleinen. Zo’n 60% van de starters start in een eenmanszaak.  

  • Hoe belangrijk is advies voor jou? 

Boekhouders zijn geknipt voor professioneel advies op maat. Zeker bij vennootschappen moet je met van alles rekening houden. In een eenmanszaak is de fiscale bewegingsvrijheid wat minder groot en kan je dus ook minder fouten maken bij het inboeken van je facturen, zeker in een gespecialiseerde tool. Voor extra advies kan dan nog steeds aangeklopt worden bij de boekhouder.

  • Hoeveel wil je betalen?

De tarieven van boekhouders kunnen stevig verschillen. Betereboekhouder.be hield in 2021 een enquête. Daaruit kwamen volgende prijzen (per jaar, excl. btw):

  • Vennootschap zonder personeel: €2.800 - €3.500
  • Eenmanszaak in hoofdberoep: €1.000 - €2.000 
  • Eenmanszaak in bijberoep: €600 - €1.000 
  • Boekhoudplatform zoals Dexxter: €180

Boekhouders zijn specialisten en dus ook niet goedkoop. Daarom doen meer en meer eenmanszaken zelf hun boekhouding en vragen ze de boekhouders enkel voor gericht advies aan uurtarief. Dat drukt de prijs.

  • Hoeveel tijd wil je spenderen aan je boekhouding?

Zo weinig mogelijk? 
Dan kan je een schoendoos met al je facturen en bonnetjes elk kwartaal naar je boekhouder brengen en die zoekt dan alles voor je uit. Uiteraard kost dat veel en bovendien zitten de overbevraagde boekhouders daar niet meer op te wachten. Zij willen liever dat alles mooi digitaal aangeleverd wordt, via vooraf afgesproken tools. 

Een beetje?
Alles wat een boekhouder niet meer hoeft te doen, moet je ook niet betalen. Je zal zien dat het je niet zoveel extra tijd kost. Bovendien begrijp je zo ook meer van je cijfers, wat jou een betere ondernemer maakt.  

Conclusie

Het is uiterst belangrijk om goed af te wegen wat voor type ondernemer je bent en zo de boekhoudoplossing te kiezen die bij jou past.  Aangezien er minder en minder boekhouders zijn en een stijgend aantal startende ondernemers, nemen steeds meer eenmanszaken zelf hun boekhouding in handen. Voor extra advies wordt dan een boekhouder ingeschakeld.  Voor vennootschappen hoeft het geen betoog dat een boekhouder sterk aangeraden is.

Met Dexxter ben je als eenmanszaak volledig boekhoudkundig in orde voor slechts €180/jaar excl btw. UNIZO-leden betalen dankzij hun lidmaatschap slechts €135, 

 

Nuttig voor jou